15.3 C
Suceava
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăInternațional24 Mai - Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

24 Mai – Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

La data de 24 mai este sărbătorită la nivel continental Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a apropia oamenii de natură și pentru a sărbători frumusețile din zonele protejate. Ziua este sărbătorită începând cu anul 1999, la inițiativa Federației Europarc.

În acest an ziua este celebrată sub titulatura „2021: Parcuri – generaţia următoare” „2020 a fost un an care a reprezentat mari provocări pentru parcurile din întreaga Europă. De la lipsa vizitatorilor, de la inundaţii la secete şi de la specii invazive la scăderea biodiversităţii – provocările sunt numeroase. Cu toate acestea, dacă există un lucru pe care natura ne învaţă, este că pentru a supravieţui trebuie să ne adaptăm.

COVID-19 a subliniat, încă o dată, nevoia Europei de spaţii verzi. Planul european de redresare ‘Următoarea generaţie UE’ promite să construiască o Europă mai bună, mai ecologică şi mai rezistentă. EUROPARC este convins că parcurile şi zonele protejate trebuie să fie implicate în discuţiile despre viitor şi să lucreze din greu la soluţii eficiente pentru a asigura o Europă mai sigură şi durabilă”.

„Este timpul sa reîmprospătaţi şi să regândiţi ce oferă parcurile, să vă adaptaţi la noi metode de comunicare, noi infrastructuri şi noi vizitatori. Desigur, atunci când ne gândim la următoarea generaţie de parcuri, implicarea tinerilor este absolut esenţială – la toate nivelurile de gestionare a parcurilor. La urma urmei, ei sunt următoarea generaţie de profesionişti în natură. Cu toate acestea, tema ‘Următoarea generaţie’ nu se limitează doar la tineri! Pot fi noi moduri de lucru, schimbări în management sau adaptări din cauza crizei COVID-19: simţiţi-vă liber să fiţi creativi!”, scrie Europoarc.org.

Ariile protejate care intră sub incidența EUROPARC în România sunt Delta Dunării și Parcul Național Retezat.

CELE MAI POPULARE