19.1 C
Suceava
joi, iulie 25, 2024
AcasăAjutoare de urgență pentru 200 localități afectate de inundații și evaluări pentru...

Ajutoare de urgență pentru 200 localități afectate de inundații și evaluări pentru alocare de fonduri la rectificarea bugetară

 

  • Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 21 iulie, hotărârea cu privire la resursele financiare din Fondul de Intervenție, respectiv 148,7 milioane lei, pentru 17 județe afectate de inundații și alunecări de teren. Sumele sunt destinate reparațiilor vor ajunge în peste 200 de localități în care au s-au înregistrat distrugeri în ultimele zile.
  • Premierul Florin Cîțu a cerut prefecților să evalueze cât mai repede pagubele produse de ultimele inundații la nivelul întregii țări, pentru a aloca resursele necesare la rectificarea bugetară: „Prefectura știe foarte bine procedura, trimiteți către Ministerul Dezvoltării evaluările ca să putem să avem la rectificarea bugetară resursele alocate pentru ceea ce se întâmplă în acest moment”, a declarat premierul.
  • Doar marți au fost afectate de inundații 34 de localități din 14 județe. În ultimele cinci zile, au existat efecte ale inundațiilor în 80 de localități din 20 de județe.
  • Conform ministrului de Interne, Lucian Bode, sunt evacuate 81 de persoane din localitatea Roșia Montană din Alba și din localitatea Breaza, Prahova. Marți s-a intervenit în mai multe localități din județele Alba, Argeș, Botoșani, Brașov și Neamț.
  • Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat luni decizia scoaterii din rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate și alocarea lor către unitățile administrativ-teritoriale Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montana din județul Alba, zone afectate de inundațiile de săptămâna trecută. Urmează alocarea ajutoarelor financiare pentru fiecare gospodărie avariată.
  • În legătură cu faptul că mesajele RO-Alert sunt transmise cu foarte puțin timp înaintea fenomenelor meteo extreme, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că sunt fenomene nowcasting, adică urmează să se producă imediat, și se află despre ele târziu de către ANM. Mesajele RO-Alert se transmit imediat, dar fiind fenomen nowcasting, timpul pe care îl au la dispoziție autoritățile este foarte scurt.

CELE MAI POPULARE