21.4 C
Suceava
duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocalBarbă: Bucovina, trei anotimpuri într-o singură zi pe un traseu montan

Barbă: Bucovina, trei anotimpuri într-o singură zi pe un traseu montan

Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă
Bucovina, trei anotimpuri într-o singură zi pe un traseu montan
Plecând pe trasee de la pensiuni pe o vreme mai degrabă primăvăratică, turiștii vor regăsi în scurt timp caracteristicile vremii specifice toamnei, dar și zăpadă, nelipsită aici în perioada iernii.
Din prima zi a anului 2023, turiști aflați în Bucovina pentru vacanța de Anul Nou au ieșit pe trasee montane.
Peisajele sunt atractive iar vremea este în ton cu atmosfera din pensiuni.
După cum se știe, pensiunile sunt pline cu turiști care au petrecut Revelionul în Bucovina.
Satele din Bucovina și zona de munte a județului Suceava sunt atracțiile preferate ale turiștilor din țară și străinătate pentru Sărbătorile de iarnă.
Bucovina oferă turiștilor tot ce-și pot dori pentru o vacanță deosebită, de neuitat. Atmosfera sărbătorilor, cu tradițiile și obiceiurile la ele acasă, în satul bucovinean, păstrate mai bine ca oriunde în altă parte. La toate acestea se adaugă peisajele, încântătoare în orice perioadă a anului și indiferent de vreme.
Așa cum ne așteptam, după petrecerea de Revelion sunt turiști care, de la primele ore ale dimineții din Noul An, au ales să intre pe o serie de trasee turistice din zona montană, deschise în această perioadă.
Pentru a vă bucura pe deplin de tot ce vă oferă natura din Bucovina, sunteți rugați să vă informați cu privire la fiecare traseu sau destinație și să aveți în vedere recomandările Salvamont.
Turiștii se pot bucura și de zăpadă în zona montană, din masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și Călimani.
Salvamont Suceava menține recomandările transmise turiștilor la debutul Sărbătorilor. Astfel, ar fi de dorit ca în aceasta perioadă să nu abordeze traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, să fie echipaţi corespunzător și să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat. În cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze Serviciului Salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim.
Având în vedere situația din teren, Salvamont Suceava menține și o serie de atenționări:
– pentru traseele montane din masivul Călimani, respectiv zona de creastă Frumușica – Călimaniul Cerbului – Rățitiș – Halda Ilvei – Șaua Negoiu – Vf. Pietrosu – Coada Pietrosului – Gruiu (marcat cu bandă roșie) și accesul spre/dinspre parcare exploatare – Șaua Nicovala (triunghi albastru) sunt obligatorii colțarii și pioletul iar traseele sunt recomandate doar celor cu experiență;
– pentru traseul marcat cu bandă roșie, Rarău – Giumalău, sunt necesari colțari deoarece există zone în care predomină gheața pe poteca turistică;
– drumul spre exploatarea Călimani, din Gura Haitii, este accesibil pentru autovehiculele cu tracțiune simplă doar până la barieră, circa 4 km, după care pe drum sunt numeroase poduri de gheață și există pericolul ca mașinile să rămână suspendate;
– drumul spre cabana Giumalău este accesibil doar 4 km, după care apar poduri de gheață;
Sunt închise următoarele trasee montane:
a. în masivul Călimani:
– traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;
– traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și Vf. Călimaniul Cerbului;
– traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului.
b. masivul Rarău:
– traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei;
– traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Limpedea – Rarău (turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău).
Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață.
Telefoane utile:
0725826668 – (0salvamont),
0724/212857- Salvamont Suceava,
0745/313052- Șef Serviciu Salvamont Suceava, Voicu Raia – pentru informaţii si recomandări privind zona montană,
112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de Urgenţă.

CELE MAI POPULARE