10.8 C
Suceava
luni, octombrie 2, 2023
AcasăInternaționalBode: Discuțiile de la Congres au reliefat încă odată soliditatea Parteneriatului Strategic...

Bode: Discuțiile de la Congres au reliefat încă odată soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea și prosperitatea României.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne:

Ca parte a vizitei pe care o efectuez în SUA în această perioadă, am avut întrevederi cu membri ai Congresului SUA pentru a discuta provocările actualului context regional, atât din perspectiva gestionării crizei umanitare generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât și în plan securitar.
Consultările au reprezentat o continuare a discuțiilor avute la București în luna martie cu ocazia vizitei unei delegații a Congresului SUA, condusă de domnul Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei pentru Securitate Națională, Comitetul pentru Supraveghere și Reformă din Camera Reprezentanților.
Întrevederile au constituit o excelentă oportunitate pentru reiterarea importanței Parteneriatului strategic bilateral lansat la 11 iulie 1997, mai ales în actualul context internațional. Vizibilitatea și recunoașterea eforturilor României în gestionarea crizei umanitare și de securitate au fost evidențiate și cu acest prilej de către interlocutorii americani.
În cadrul discuțiilor avute am subliniat că unitatea și reziliența transatlantică rămân esențiale în gestionarea provocărilor globale actuale și am solicitat partenerilor americani sprijinul, astfel încât România să poată răspunde cât mai bine provocărilor umanitare și de securitate.
Nu în ultimul rând, am abordat subiectul accederii României în Programul Visa Waiver, obiectiv prioritar în relația cu SUA. În acest context am subliniat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a fi parte la acest Program, precum și determinarea autorităților române de a aduce la îndeplinire acest obiectiv în coordonare strânsă cu partenerii americani.
Discuțiile de la Congres au reliefat încă odată soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea și prosperitatea României.

CELE MAI POPULARE