2.3 C
Suceava
miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăNaționalBogdan Bola, deputat #PNL: Măsuri pentru reducerea poluării și susținerea energiei verzi

Bogdan Bola, deputat #PNL: Măsuri pentru reducerea poluării și susținerea energiei verzi

Bogdan Bola, deputat #PNL: Delta Dunării este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene, intrând în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 1991 și declarată zonă umedă de importanță internațională. Cu toate acestea, mulți par să uite aceste aspecte importante, nevoia de a ocroti acest spațiu absolut fabulos și se comportă de parcă ar fi pe gârla privată din spatele propriei casei.
Tocmai de aceea, împreună cu colegul meu Alexandru Kocsis, am propus și trecut în Legea Pescuitului o serie de măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii verzi și reducerea emisiilor de CO2. Concret, propunem o limită maximă de 45 KW (60 de cai putere) pentru motoarele utilizate pe nave sau ambarcațiunile de pescuit de către pescarii comerciali în Delta Dunării și încurajarea folosirii motoarelor electrice.
Acest lucru va însemna că, din momentul în care proiectul nostru legislativ va fi votat și aprobat, licența de pescuit comercial pe întregul teritoriu al Rezervației Biosfera Delta Dunării va fi acordată doar pentru ambarcațiuni ale căror motoare nu depășesc o putere de 45 KW (maxim 60 de cai putere) – art. 59 din Lege. Și având în vedere că este obligatoriu ca toate aceste ambarcațiuni să se licențieze la un moment dat și vorbim de peste 1000 de pescari comerciali, o astfel de măsură nu poate fi decât binevenită.
Scopul este unul simplu: pe lângă reducerea substanțială a emisiilor de dioxid de carbon, care fac foarte mult rău rezervației naturale, vom da o lovitură grea și acelor braconieri care acum folosesc în voie, legal, motoare și de 250-300 de cai putere. Neexistând nicio măsură care să blocheze sau să interzică o capacitate atât de mare a motoarelor, aceștia se pot face repede nevăzuți la apariția organelor de control. Știu ce vor spune mulți: trebuie redusă capacitatea tuturor motoarelor în Rezervație, însă aceasta va face obiectul modificării Legii Rezervației, deoarece vorbim de spețe și cadre diferite.
Iar pentru a încuraja folosirea unor mijloace nepoluante, care ar ajuta mult acestui sanctuar al naturii, am prevăzut în Legea Pescuitului că deținătorii unei nave sau ambarcațiuni dotate cu un motor electric beneficiază de o reducere cu 50% a tarifelor pentru eliberarea autorizației, licenței și permisului de pescuit comercial – art 67 alin 4. Știu, totalul actual al tuturor acestor taxe, la acest moment, nu depășește 500 de lei (indiferent de cât pește pescuiește), însă și aici am intervenit prin propunerea noastră, acestea crescând considerabil, în funcție de cantitatea de resursă acvatică extrasă din natură.
Toate aceste măsuri își propun să transforme pescuitul într-o activitate sustenabilă, pe termen lung. Așa cum am mai zis, mai este timp să modificăm și să îmbunătățim Legea, însă propunerile nu pot fi mereu doar despre ce ne-ar conveni nouă: 0 taxe, 0 responsabilitate, 0 control. Repet: peste 70% din peștele prins este tranzacționat la negru, toți pescarii se plâng că nu mai există pește, dar refuzăm să (ne) schimbăm ceva în bine. Suntem deschiși la orice sugestie care protejează deopotrivă pescarii și resursa acvatică, deoarece acum acest lucru nu se întâmplă…

CELE MAI POPULARE