21.3 C
Suceava
marți, iunie 18, 2024
AcasăCâștigul salarial mediu net, în creștere. Acesta a ajuns în iunie la...

Câștigul salarial mediu net, în creștere. Acesta a ajuns în iunie la 3541 lei, +7,4% față de iunie 2020

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3.541 lei,  în creștere cu 7,4% față de iunie 2020 și cu 1,4% față de luna precedentă.

Cele mai mari valori s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cu o medie de 8.439 lei, arată datele INS.

De asemenea, câștigul salarial mediu brut a fost în iunie de 5779 lei, cu 84 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2021.

INS constată că, în luna iunie 2021, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut în majoritatea activităților din sectorul economic și identifică sursele acestei creșteri:

  • urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare);
  • datorită realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Important de precizat: conform statisticilor INS, câștigurile salariale reale (raportate la evoluția prețurilor de consum) au fost mai mari decât inflația în această perioadă.

Indicele câștigului salarial real a fost 103,3% pentru luna iunie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Indicele câștigului salarial real a fost 101,1% pentru luna iunie 2021 față de luna precedentă.

* Indicele câștigului salarial real este un indicator calculate de INS ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum și arată, în acest caz, că puterea de cumpărare a populației a crescut.

CELE MAI POPULARE