19.3 C
Suceava
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăNaționalCiucă: Antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură trebuie sancţionate

Ciucă: Antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură trebuie sancţionate

Lecţia dură a Holocaustului reaminteşte de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează „idei otrăvitoare pentru societate”, spune premierul Nicolae Ciucă. El adaugă că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public, iar aceste „atitudini toxice” trebuie sancţionate.

„Aducem, astăzi, un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului şi rememorăm una dintre cele mai cumplite pagini din istorie, când ura, barbaria şi crima au redus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni nevinovaţi. Marcăm împreună cei 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martorul atacurilor brutale desfăşurate asupra evreilor în timpul Pogromului de la Bucureşti din ianuarie 1941”, a spus Ciucă la un eveniment dedicat victimelor Holocaustului, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România la Templul Coral.

El a subliniat că această „lecţie dură” a istoriei reaminteşte de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează ‘idei otrăvitoare pentru societate’ şi care „rup echilibrul convieţuirii paşnice”.

Premierul a adăugat că statul român a început procesul de asumare a Holocaustului în urmă cu două decenii, iar „progresele realizate în domeniul politicilor memoriei educaţiei şi cercetării despre Holocaust şi combaterii antisemitismului sunt remarcabile”.

Potrivit acestuia, „lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăţi reziliente şi incluzive este însă una permanentă, pentru că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public”.

„Toate aceste curente nu fac decât să întineze memoria victimelor Holocaustului, să pericliteze valorile democratice şi statul de drept. Rămânem vigilenţi şi luăm atitudine împotriva acestor manifestări şi a celor care continuă să elogieze criminalii de război. Nu putem permite distorsionarea istoriei sau minimizarea Holocaustului. Avem instrumentele necesare pentru a ne apăra democraţia, iar toate autorităţile responsabile trebuie să îşi ducă la îndeplinire misiunea. Atitudinile toxice trebuie sancţionate, iar legislaţia trebuie aplicată consecvent. De asemenea, promovarea educaţiei, a gândirii critice şi a cunoaşterii istoriei într-un mod autentic, fără idealizări sunt prioritate”, a mai spus Ciucă.

„În calitate de prim-ministru al României, voi continua să susţin necondiţionat demersurile în direcţia promovării vieţii evreieşti, dar şi prevenirea şi combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranţei şi urii. În această zi, în care la nivel internaţional se comemorează victimele Holocaustului, se cuvine ca în memoria milioanelor de persoane care au pierit în mod brutal şi inuman în lagărele de exterminare, în camerele de gazare sau în marşurile morţii să reafirm angajamentul ferm pentru consolidarea unei societăţi puternic ataşate principiilor şi valorilor democratice, să păstrăm vie amintirea victimelor”, a mai spus premierul.

CELE MAI POPULARE