19.3 C
Suceava
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăNaționalCoaliția discută azi despre data alegerilor prezidențiale. Ciucă: Se va întâmpla ce...

Coaliția discută azi despre data alegerilor prezidențiale. Ciucă: Se va întâmpla ce trebuie

Coaliția de guvernare urmează să se reunească miercuri pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, pe fondul divergențelor dintre Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) în ceea ce privește calendarul acestui scrutin. Liberalii propun ca alegerile să se desfășoare în decembrie, în timp ce social-democrații insistă pentru luna septembrie.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că ședința coaliției va aborda „aspectele legate de data alegerilor prezidențiale”. Ciucă a subliniat că au existat multe mesaje din partea cetățenilor care consideră că organizarea alegerilor în septembrie nu ar oferi suficient timp pentru dezbateri și ar părea „ceva grăbit, fără să se țină cont de relevanța funcției prezidențiale”. Ciucă a afirmat că „se va întâmpla ce trebuie”, subliniind că este important să se țină cont de părerea cetățenilor.

PNL argumentează că organizarea alegerilor în septembrie ar perturba activitatea școlilor și că perioada de vară ar complica desfășurarea campaniei electorale, în timp ce PSD susține că luna septembrie este favorabilă datorită recalculării pensiilor, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra electoratului tradițional al PSD.

Nicolae Ciucă a afirmat că problema unui candidat comun la alegerile prezidențiale a ieșit din discuție, fiecare partid dorindu-și propriul candidat. „Problema candidatului comun cred că a ieșit din raza de interes a amândurora”, a declarat liderul PNL, menționând că partidul său dorește să abordeze serios subiectul datei alegerilor, ținând cont de feedback-ul primit din teritoriu.

Ciucă a sugerat că discuțiile din cadrul coaliției vor fi deschise și oneste, iar orice formulă poate fi discutată, în funcție de beneficiile pe care le aduce derularea unui program și a unei campanii coerente. Întrebat ce va face PNL dacă PSD nu va fi de acord cu alegeri prezidențiale la termen, liderul liberal a spus că se va lua o decizie în urma negocierilor din cadrul coaliției.

Ședința coaliției va avea loc după întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, programată la ora 18:00 la Palatul Victoria. Guvernul este presat de timp să emită actele normative pentru calendarul alegerilor, iar subiectul ar putea fi tranșat în cadrul întâlnirii de la Vila Lac.

În concluzie, decizia privind data alegerilor prezidențiale rămâne una complexă, marcată de neînțelegerile dintre cele două partide majore din coaliție. Alegerea datei potrivite va trebui să țină cont de multiple aspecte, inclusiv impactul asupra învățământului și relevanța pentru electorat.

CELE MAI POPULARE