19.3 C
Suceava
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăNaționalCoaliţia va decide miercuri data alegerilor prezidenţiale, anunţă Nicolae Ciucă

Coaliţia va decide miercuri data alegerilor prezidenţiale, anunţă Nicolae Ciucă

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că miercuri coaliţia de guvernare va stabili data alegerilor prezidenţiale. Decizia vine pe fondul dezbaterilor interne din coaliţie privind momentul oportun pentru organizarea scrutinului, având în vedere propunerile divergente ale PSD şi PNL.

În cadrul unei discuţii la Senat, Nicolae Ciucă a explicat că în timp ce PSD preferă ca alegerile să se desfăşoare în septembrie, PNL consideră că acestea ar trebui să aibă loc la termen, în iarnă. „Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învăţământ,” a spus Ciucă.

Ciucă a menţionat că organizarea alegerilor în septembrie ar putea perturba din nou activitatea şcolară, amintind că, după alegerile recente, unele școli nu şi-au reluat activitatea normală timp de opt zile. „Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie ştim bine care sunt activităţile, e perioadă de concedii,” a adăugat el.

Liderul PNL a subliniat că discuţiile concrete pe acest subiect urmează să aibă loc miercuri, în cadrul coaliţiei. „Nu am apucat să discutăm concret şi detaliat pe acest subiect. Vor avea loc discuţii miercuri, când vom avea coaliţie,” a afirmat Ciucă.

În ceea ce privește o posibilă candidatură comună PSD-PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a declarat că fiecare partid își dorește propriul candidat. „PNL va avea propriul candidat,” a spus Ciucă, răspunzând astfel speculațiilor despre un eventual tandem preşedinte-premier cu Marcel Ciolacu. „Nu am discutat acest aspect, pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat.”

Referitor la eventualitatea unei nominalizări de premier, Ciucă a considerat că este prea devreme pentru astfel de discuții. „E prea devreme să se discute despre o nominalizare de premier,” a concluzionat liderul liberal.

Astfel, coaliţia va trebui să analizeze atent toate implicațiile și să ajungă la un consens privind data alegerilor prezidențiale, în contextul provocărilor actuale și al impactului asupra procesului de învăţământ și al concediilor estivale.

CELE MAI POPULARE