În prognoza de vară publicată miercuri, Comisia Europeană estimează un avans al economiei cu 7,4% în 2021, urmat de o creștere de 4,9% în anul următor. În urmă cu doar două luni, prognoza de primăvară a Comisiei includea o estimare de 5,1% pentru acest an. Prognoza pentru 2022 este neschimbată.

Economia României a crescut puternic în primul trimestru (+2,8% față de trimestrul anterior), susținută de consumul privat și investiții, notează Executivul UE.

Comisia spune că încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor sunt solide, iar consumul și investițiile sunt preconizate să rămână robuste pe parcursul anului. De asemenea, sectorul industrial are perspective pozitive, potrivit datelor privind comenzile, iar exporturile sunt preconizate să crească pe măsură ce principalii parteneri comerciali ai României își revin.

Pe de altă parte, creșterea puternică a prețurilor la energie va afecta rata inflației, care este așteptată să ajungă la 3,2% la sfârșitul anului, față de 2,3% în 2020 (în prognoza anterioară, Comisia Europeană estima rata inflației pentru 2021 la 2,9%.