- Numărul angajaților din domeniul construcțiilor a ajuns la peste 416.000, potrivit companiilor care au făcut raportările pe 2020. Numărul angajaților a crescut cu 8% față de 2019. Este un record al ultimului deceniu, arată datele furnizate de Registrul Comerțului.
- Companiile din construcții au făcut cele mai multe angajări în perioada mai 2019 – mai 2021, potrivit unei analize ZF pe baza informațiilor INS. Peste 35.000 de noi angajări au fost făcute în construcții în ultimii doi ani, iar numărul de salariați din acest domeniu a ajuns să reprezinte aproape 9% din forța de muncă din România.
- Construcțiile au o contribuție de 6,6% la formarea Produsului Intern Brut și au fost unul dintre principalele sectoare care au susținut economia în criza din 2020. Alături de IT și comunicații, industrie și agricultură, sectorul construcțiilor este printre principalele motoare ale creșterii economice peste așteptări din acest an.
- În România, construcțiile au înregistrat în iunie a doua cea mai mare creștere, +10,2%, din Uniunea Europeană, arată Eurostat.
- Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) arată că valoarea adăugată brută s-a majorat cu +1,2% în construcții în trimestrul I 2021 comparativ cu T1/2020.
- Construcțiile au cunoscut un reviriment în guvernările liberale, care au schimbat paradigma dezvoltării economice: de la stimularea exagerată a consumului, către investiții.
- Pe de altă parte, în primele luni ale anului curent, s-au înregistrat creșteri de preț pentru producția industrială (+6,18%), cât și pentru construcții: +5,9%, majorări cauzate de ascensiunea prețului internațional al țițeiului și a cotațiilor materiilor prime.
- Escaladarea prețurilor din domeniul construcțiilor a condus la o criză la nivel mondial. Prețul bitumului a crescut cu 15% în trei luni, prețul cimentului a crescut cu 10% într-o lună, polietilena a avut o creștere de peste 40%, cuprul cu 17%.
- Această criză a prețurilor materialelor de construcții afectează domeniul achizițiilor publice. Când prețurile luate în calcul la depunerea ofertelor sunt cu mult depășite, se poate ajunge până la renunțarea la executarea sau neîncheierea contractelor, la întârzierea finalizării, la intrarea în insolvență a contractanților și la scăderea masivă a investițiilor publice.
- PNL a reacționat la aceste creșteri de prețuri și a decis modificarea legislației achizițiilor publice pentru a o face flexibilă la fluctuațiile mari de prețuri la materiale.
- Guvernul a discutat deja în primă lectură OUG ce permite actualizarea prețurilor pentru contracte publice. Ordonanța va avea criterii clare privind modificarea contractelor de achiziție publică în funcție de creșterea și scăderea prețurilor.
- Executivul a discutat în primă lectură și o OUG privind suplimentarea cu 3 miliarde lei a finanțării proiectelor derulate prin PNDL 2 de către autoritățile locale, măsură care vizează tocmai acoperirea cheltuielilor suplimentare cauzate de majorarea prețurilor materialelor de construcții pentru a se putea încheia investițiile începute.