- Indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, IRCC, a scăzut la 1,25%, nivel valabil pentru trimestrul al treilea la calculul ratelor la bancă. Anterior, acesta înregistra o valoare de 1,67%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
- Nivelul de 1,25% pentru IRCC este cel mai redus nivel de la introducerea lui în trimestrul 4 din 2018. Amintim că IRCC este noul indice de referință pentru creditele ipotecare și cele de consum.
- Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, la creditele luate până în trimestrul 4 din 2018, a stagnat la 1,50%, potrivit BNR.
- În guvernare liberală, indicele ROBOR a scăzut constant, de la 3,19% până la 1,50%.
La începutul anului trecut era 3,19%, iar la sfârșitul lui 2020 era de 2,03%.
În prima zi din 2021 era 2.01% și a urmat o scădere constantă, sub 2%, până acum, când a ajuns la 1,50%. - De asemenea, și indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 1,64%. ROBOR era vechea formulă de calcul pentru indicele de referință în stabilirea dobânzilor creditelor bancare, fiind înlocuit, în ultima parte a lui 2018, de IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare).
- Valorile mici ale acestor indici, IRCC și ROBOR, reprezintă scăderea costului împrumuturilor bancare pentru români și pentru companii, fiind un puternic semnal de creditare ieftină dat întreprinzătorilor și investitorilor. Toate aceste scăderi ale dobânzii de referință decise de BNR au fost făcute posibile de politicile fiscale sănătoase, pro-business ale PNL din noiembrie 2019 încoace.