18.6 C
Suceava
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăUltimă orăDe ce a crescut prețul carburanților?

De ce a crescut prețul carburanților?

Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care a crescut de la o lună la alta.
În România, prețul se situează în jurul sumei de 5,8 lei/litru benzină. Cu toate aceste, ne aflăm pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria. Și în cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 2 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria.
De exemplu, în Austria un litru de benzină costă 6,475 lei, în Franța 7,782 lei/litru, în Germania 7,657 lei/ litru sau în Grecia 8,292 lei/litru.
Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 10 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializata la noi este pe locul al 12-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia .
**statistici bazate pe prețurile actualizate zilnic pentru fiecare stație din rețelele Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, BLKOil, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, PartenerSocar, RoOscar, SpielmannOil, VhExtraOil. Mai multe detalii: https://www.peco-online.ro/istoric.php

CELE MAI POPULARE