JURNAL CAMPANIE
1-7 IULIE 2022
VAMA SIRET-SUCEAVA
Motto: ”Nu este suficient să vorbești despre pace. Trebuie să crezi în ea. Şi nu este suficient să crezi în ea. Trebuie să faci eforturi pentru a o obține!” Eleanor Roosevelt
Ne continuăm activitatea și sprijinul acordat refugiaților ucraineni, în fiecare zi, între orele 7.00 și 23.00, în Vama Siret, în spațiile Blue Dot, puse la dispoziția DGASPC Suceava de către UNICEF și UNHCR, pentru primirea, relaxarea și consilierea refugiaților.
Faptul că nu mai trec atât de mulți refugiați ca la începutul confictului armat în Ucraina, nu înseamnă că războiul s-a terminat, nici că pacea s-a instaurat.
De asta se ocupă cei care au ”frâiele” lumii în mâini.
Noi suntem alături de cei care au nevoie de noi, de informare și de consiliere dar și de prevenire a traficului de persoane împreună cu celelalte instituții și organizații care au atribuții în acest sens.
Povești dintr-un Război nedorit!
”Valerii (17 ani) a venit singur în Vama Siret. A lăsat în urmă părinții, fratele și bunicii. Ne-a povestit că locuia cu părinții săi în Cernigău, localitate puternic bombardată și, în care, acum, nu a mai rămas nimic, oamenii nu au nici apă, nici curent electric și nici internet ca să comunice cu cei din afară. La începutul războiului, sirenele erau cele care dădeau ritmul zilei. Sunau sirenele, iar ei fugeau cu toții în adăposturi, în beciuri, însă sirenele au fost bombardate și astfel, oamenii nu mai aveau niciun avertisment. Ca să ne explice situația, în vamă a venit și mama lui Valerii care a spus că își dorește ca măcar băiatul să fie în siguranță, în România. Părințiii nu pot pleca pentru că au grijă de bunicii care sunt în vârstă și nedeplasabili. Tot ea ne-a mai povestit că mașina care aducea apă în Cernigău a fost bombardată și au murit oameni, iar rușii umblau pe străzi cu puști și trăgeau în tot ceea ce mișca. Acesta a fost momentul în care au hotărât să se urce în mașină cu câteva lucruri și să plece spre Cernăuți. Valerii nu are unde să plece mai departe așa că a fost preluat de Echipa Mobilă din cadrul DGASPC Suceava și în centrul nostru de tip familial din Rădăuți.
La plecare, mama a primit toate datele de contact ale fiului său ca să poată ține legătura și, de la voluntarii aflați în Vama Siret, diverse produse.
Valerii și-a făcut prieteni în centrul care i-a devenit a doua casă, dar și în clasa în care a mers ca audient la un liceu din oraș. A ținut permanent legătura cu părinții iar când a împlinit 18 ani, a fost sărbătorit cu drag și a primit cadouri de la colegii de la școală dar i s-a organizat o petrecere și a primit cadouri și de la personalul și colegii de acasă.
Sunt momente pe care Valerii nu le va uita niciodată, indiferent unde Viața îi va purta pașii.
După împlinirea majoratului, Valerii a ales să plece în Germania pentru a continua școala. Noi îi urăm mult succes și ăl așteptăm cândva să ne viziteze, într-un alt context, mai bun!”
STATISTICI SĂPTĂMÂNALE:
ACTIVITATE ÎN VAMĂ, ÎN PERIOADA 1-7 IULIE 2022:
🟦 40 de copii și 18 de mame, au beneficiat de servicii sociale la Centrul Blue Dot (consiliere, suport emoțional, respiro, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare etc). S-au împărțit pliante mamelor cu copii, s-a distribuit apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte or ganizații din vamă.
🟦 8 MINORI NEÎNSOȚIȚI, au trecut prin Vama Siret, fiind asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți.
STATISTICI GENERALE:
🟦 De la începutul conflictului armat, peste 1300 de mame și peste 1800 de copii au beneficiat în Spațiile BLUE DOT din Vama Siret, de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, respiro, sprijin pentru identificare transport și cazare etc – s-au împărțit pliante mamelor cu copii, s-a distribuit apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, cărucioare pentru copii, cartele telefonice, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din vamă.
🟦 În jur de 1400 de minori neînsoțiți, care au trecut prin Vama Siret, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți.
🟦 39 DE MINORI UCRAINENI NEÎNSOȚIȚI au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență prin dispoziția directorului executiv, la Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți,
🟦 Pentru 36 de minori s-a dispus încetarea măsurii de plasament în termenul legal, ca urmare a reglementării situației acestora, fiind preluați de părinți, persoane fizice, reprezentanți ai ambasadelor sau ai organizațiilor acreditate, care au fost împuterniciți de părinți pentru a însoți minorii.
🟦 Un număr de 3 MINORI UCRAINENI încă beneficiază de măsura plasamentului, în cadrul Casei de tip familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți (3 băieți și două fete),
🟦 Centrul Maternal Suceava găzduiește de la începutul războiului în Ucraina, cu măsură de protecție, un cuplu mamă-copil, ambii minori.
🟦 o echipă din cadrul Serviciului Urgențe efectuează vizite în localitățile care găzduiesc refugiați din Ucraina, pentru a identifica cazurile vulnerabile și nevoile acestora și pentru a veni în sprijinul mamelor cu copii, în special.
🟦 o dată pe săptămână, are loc întâlnirea Grupului Operativ de la nivelul județului Suceava, constituit conform procedurilor legale, pentru analizarea situației minorilor neînsoțiți care ajung pe teritoriul județului Suceava prin Vama Siret.
🟦 periodic, sunt trimise în vamă, produse din donații, produse alimentare și de igienă, produse de curățenie și pături, kit-uri de igienă, cărți în limba ucraineană, jucării, pampers, lapte praf etc.
🟦 au fost vizitate 31 de localități, inclusiv municipiul Suceava, au fost identificate 163 de familii și 247 copii, 21 persoane în vârstă, un adult cu dizabilități și o femeie însărcinată. Aceștia necesită sprijin în servicii și produse: produse alimentare, de igienă, medicamente, pampers, lapte praf, îmbrăcăminte și încălțăminte, tablete, detergenți. Necesarul de produse se transmite către UNICEF, Organizația Salvați Copiii și către Fundația TAR care se implică în acoperirea acestor nevoi.
🟦 în jur de 50 de persoane din cadrul DGASPC Suceava au participat la cursuri în format fizic sau online, la cursuri de instruire privind acordarea ”primului ajutor psihologic” pentru refugiați și victimele conflictelor armate (organizate de către CARE, WORLDVISION, UNHCR etc).
🟦 Din Centrul de colectare donații, de la nivelul FDGASPC Suceava, au fost transportate donații cu mașinile DGASPC Suceava către centrele, pensiunile și familiile care cazează refugiați din localitățile: Mănăstirea Humorului, Cacica, Marginea, Vama, Pojorâta, Gura Humorului, Sucevița, Vicovu de Jos, Rădăuți, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Arbore, Slatina și Ipotești.