1.2 C
Suceava
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDouă ordonanțe din pachetul legislativ cu privire la depozitarea și gestionarea deșeurilor,...

Două ordonanțe din pachetul legislativ cu privire la depozitarea și gestionarea deșeurilor, adoptate în ședința de guvern de miercuri

 

  • Guvernul a aprobat două ordonanțe din pachetul legislativ privind depozitele de deșeuri, gestionarea deșeurilor și asigurarea tratării deșeurilor înainte de depozitare. Astfel, transpunem în legislația națională normele europene privind deșeurile și soluționăm o problemă mai veche, amânată de mult timp.
  • Prin aceste ordonanțe se reglementează o serie de restricții privind eliminarea prin depozitare a deșeurilor. Politica Uniunii Europene, în toate domeniile, indiferent dacă vorbim de industrie sau de deșeurile municipale, dorește reducerea cantităților depozitate, creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică.
  • De asemenea, ne dorim să reducem progresiv practica depozitării deșeurilor municipale colectate. (până la 10% sau mai puțin până în anul 2035, cu posibilitatea aplicării unor derogări)
  • Totodată, a fost stabilit cadrul de reglementare necesar pentru asigurarea tratării deșeurilor înainte de depozitare. Implementarea legislației privind deșeurile este în sarcina autorităților locale.
  • Pentru următoarea ședința de guvern, premierul Florin Cîțu a solicitat Ministerului Mediului și Ministerului de Interne o informare privind situația deșeurilor depozitate temporar în România, mai ales în zona granițelor. Tot atunci va fi adoptat un al treilea proiect privind regimul deșeurilor.

CELE MAI POPULARE