12.3 C
Suceava
luni, octombrie 14, 2024
AcasăEchipele mobile de vaccinare au fost deja prezente în 60% dintre localitățile...

Echipele mobile de vaccinare au fost deja prezente în 60% dintre localitățile rurale

 

  • Aproape o treime din populația eligibilă pentru vaccin a României s-a imunizat prin vaccin. La nivel național, aproximativ 28% dintre persoanele peste 12 ani s-au vaccinat. Avem peste 4,7 milioane români vaccinați, dintre care 4,5 milioane de persoane cu schema completă (ambele doze).
  • Cu ajutorul echipelor mobile, în peste 60% dintre localitățile rurale (respectiv 1.792 localități) au fost vaccinate peste 90.000 de persoane.
  • Vaccinarea este gratuită, sigură, dar este voluntară. Guvernul a procurat toate dozele necesare, a simplificat la maximul procedurile birocratice de vaccinare, combate campaniile de dezinformare, aduce vaccinul cât mai aproape de cetățeni (60% dintre comunele din România au avut deja o echipă mobilă de vaccinare), dar de aici depinde de disponibilitatea fiecărei persoane de a se vaccina.
  • În contextul vacanțelor, aproximativ 80% dintre centre vaccinează sub 25% din capacitatea lor. 117 centre și-au sistat activitatea, 371 de centre și-au redus programul de lucru. Centrele închise temporar își vor relua activitatea când va crește din nou numărul persoanelor care vor dori să se imunizeze.
  • Sunt active 709 centre fixe de vaccinare (cu peste 1.000 de fluxuri).
  • Peste 2.500 de medici de familie vaccinează în prezent, jumătate dintre aceștia având activitate în mediul rural. Prin cabinetele medicilor de familie au fost imunizate peste 200.000 de persoane.
  • Topul județelor ca rată de vaccinare: 9 județe au rată de acoperire vaccinală de peste 30%. Bucureștiul conduce în continuare, cu 45% persoane peste 12 ani vaccinate, urmat de Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș.
  • În România nu este autorizată în acest moment schema de vaccinare combinată, respectiv ca persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să facă rapelul cu un vaccin ARN mesager. (Context: Mai multe țări europene au luat deja decizia ca persoanele care au primit prima doză de la AstraZeneca să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna la rapel.)
  • CNCAV recomandă folosirea a două doze Astra Zeneca, până la luarea unei decizii definitive în legătură cu combinarea a două vaccinuri cu tehnologie diferită. Agenția Europeană a Medicamentului nu a făcut o recomandare fermă în legătură cu schema de vaccinare combinată.
  • Doar 0,1% români vaccinați cu schema completă s-au infectat cu Covid după vaccinare. 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză au avut un test pozitiv până la această dată. Testul pozitiv a fost înregistrat în primele 14 zile de la vaccinare. 0,1% din totalul celor vaccinați cu schema completă s-au îmbolnăvit după vaccinare.
  • Din datele țărilor care înregistrează creșterea cazurilor cu tulpina Delta, deși au rată mare de vaccinare (Israel, Marea Britanie), reiese faptul că nu au crescut internările și decesele, spre deosebire de țările unde rata de vaccinare este mică (Africa de Sud, Rusia).
  • Vaccinurile sunt eficiente inclusiv împotriva noilor tulpini și asigură imunitatea în fața bolii, reducând riscul de a dezvolta forme grave.

CELE MAI POPULARE