14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomia își revine într-o dinamică mai puternică chiar decât în perioada dinaintea...

Economia își revine într-o dinamică mai puternică chiar decât în perioada dinaintea pandemiei.

Economia își revine într-o dinamică mai puternică chiar decât în perioada dinaintea pandemiei. Veniturile la buget pe primele cinci luni din 2021 au crescut mai mult decât în perioada similară din 2019, când a fost an de creștere economică (4,1%)

  • Creșterea veniturilor la buget este continuă. În martie, aveam o creștere de 18,8%, în aprilie de 20,6%, iar acum, în luna mai, am înregistrat o creștere de 23,2% față de 2020. Și, mai important este că această creștere nu se manifestă doar în raport cu 2020, ci și în raport cu 2019. Față de 2019, creșterea veniturilor este de 19%, ceea ce confirmă premisele de revenire economică rapidă.
  • Această creștere a veniturilor arată că măsurile liberale sunt corecte. Nu am crescut și nu vom crește taxele și cu toate acestea avem venituri mult mai mari la buget.
  • De asemenea, dacă ne uităm la datele execuției bugetare pentru luna mai, vedem că deficitul este pe un trend de scădere. Deficitul pe primele cinci luni este de 2,3%, cu 1,4 puncte procentuale mai puțin decât anul trecut, perioadă în care a fost necesară alocarea de resurse financiare consistente în contextul pandemiei.
  • Un alt lucru important este că, potrivit execuției bugetare la cinci luni, investițiile au crescut cu 30%, pe fondul deblocării în 2020 a lucrărilor pentru proiecte de investiții.
  • Și încrederea investitorilor în economia românească este în creștere. Totodată, mari organizații și instituții financiare internaționale și-au revizuit, de asemenea, în creștere, prognozele privind dinamica economiei românești: Banca Mondială +6% ( față de + 4,5% anterior); FMI +7% (față de +6% anterior); Comisia Europeană +5,1% ( față de 3,8% anterior), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) +6%

CELE MAI POPULARE