18.6 C
Suceava
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăNaționalEvacuarea cetățenilor români din Kabul - în desfășurare

Evacuarea cetățenilor români din Kabul – în desfășurare

 

Evacuarea cetățenilor români aflați la Kabul este în desfășurare, a precizat premierul Florin Cîțu, miercuri 18 august: „Am folosit din primul moment toate oportunitățile pe care le-am avut, am discutat și cu NATO, a fost și o aeronavă NATO care a luat cetățeni, am avut și avem și o aeronavă a noastră acolo, au fost folosite toate oportunitățile pe care le-am avut ca să-i aducem pe români acasă cât mai repede”.

Au fost evacuați, deja, mai întâi 11, apoi 16 cetățeni români, cu zboruri pe care alte state le-au organizat, urmare a negocierilor pe care România le-a avut cu aliații din NATO.

O aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a decolat marți, 17 august, pentru evacuarea cetățenilor români din Afganistan, din dispoziția președintelui Klaus Iohannis. Decizia președintelui a fost luată la propunerea premierului Florin Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, un avion C-27 J Spartan va fi folosit pentru repatrierea cetățenilor români evacuați din Afganistan în alte locații cu aeronave ale NATO, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Din informațiile Ministerului de Externe, mai sunt 27 de cetățeni români care trebuie preluați din Afganistan. În ultimele zile, încă șapte cetățeni români și-au făcut cunoscută prezența în Kabul.

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut apel la cetățenii români care încă se află în Afganistan și nu au notificat Ambasada României din Pakistan, care gestionează și relația cu Afganistanul, să o facă.

În același timp, România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române în Afganistan și, temporar, personal care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice. Precizările au fost făcute de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, marți 17 august, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele membre ale UE.

Amintim că pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, iar în tot acest timp autoritățile de la București au fost în legătură cu cetățenii români aflați  în siguranță pe aeroportul din Kabul.

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe 25 august, pe ordinea de zi fiind inclusă tematica referitoare la situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru țara noastră.

România va continua activ consultările și coordonarea politică cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru adoptarea măsurilor care se impun.

 

CELE MAI POPULARE