Fake News

Termenul „fake news” provine din engleză și înseamnă „știri false”. Răspândirea de informații false nu este un fenomen nou. Mass-media tradițională, precum ziarele sau televiziunile, a fost un canal care putea transmite informații false către un număr important de oameni, dar acest fenomen a luat amploare mai mare odată cu dezvoltarea rețelelor sociale.

Știrile false sunt răspândite cu intenția de a induce în eroare populația. Motivele din spatele publicării unor astfel de informații parțial sau total eronate sunt multiple, precum deteriorarea reputației unei persoane sau pentru obținerea unui câștig financiar sau politic. Titluri senzaționale, necinstite sau pur și simplu inventate sunt adesea folosite pentru a ajuta la o propagare cât mai mare a conținutului fals.

Știrile false fac dificilă promovarea știrilor importante și verificate de către jurnaliști. Fiind orientate spre senzațional, știrile false pot atinge o răspândire mult mai mare decât știrile reale ce provin de la canalele mass-media majore.

Aici, la SOS Suceava, o parte din activitatea noastră se va axa pe demascarea acestor „fake news”, indiferent sub ce formă vin ele. Vom face acest lucru prin cercetări proprii și prezentându-vă în mod transparent sursele informațiilor noastre.

Vom aborda subiecte pe care le întâlnim în viața noastră de zi cu zi, dar suntem deschiși și sugestiilor voastre, așa că dacă întâlniți știri sau afirmații false ni le puteți aduce atenției. Le vom analiza și dacă se dovedesc a fi false, le vom publica, pentru ca realitatea să fie la îndemâna cât mai multor persoane.