- Guvernul Cîțu susține fermierii români prin programe de sprijin aflate în derulare, cu fonduri europene și de la bugetul național. Dintre cele mai importante, anunțate de Adrian Oros, ministrul Agriculturii:
– 14.239 de beneficiari pe o suprafață de 1532,2 ha sunt în Programul „Legume în spații protejate”, pentru care s-a încheiat perioada de depunere a cererilor în 20 iulie. Cuantumul sprijinului este de 2000 euro /1000m2 pentru cei care cultivă ardei, roșii, vinete și castraveți. Pe lângă acest program de minimis există și sprijinul cuplat vegetal în cuantum de 4600 euro/ha.
– În luna septembrie va fi lansată o submăsură distinctă pentru legumicultură, iar în următorii doi ani 100 milioane euro vor fi destinați construcției de sere și solarii și 50 milioane euro pentru depozitare și procesare, pentru legumicultură și cartofi.
– Pentru măsura Covid, se utilizează bani din Ajutorul Național Tranzitoriu pentru a acorda sprijin gospodăriilor și fermelor pentru animalele deținute. Suma totală alocată este de 225 milioane euro.
– Pentru motorină – în 21 iulie a apărut Hotărârea de Guvern prin care s-a suplimentat până la 90 milioane lei plata primului trimestru, iar pentru trimestrul doi ministrul Agriculturii a precizat faptul că se vor cere bani la rectificarea bugetară.
– Renta viageră – până acum au fost plătiți 35 milioane lei beneficiarilor de rentă viageră (cei care au arendat terenul sau cei care au vândut terenul, astfel încât să fie lucrat cât mai comasat).
- În luna iulie au fost lansate două măsuri importante: – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor – 31 mil. euro; – Înființarea Grupurilor de Producători în sectorul agricol – 6,7 mil. euro.
- În a doua jumătate a lunii august vor fi lansate măsurile:
– Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – 100 mil. euro;
– Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – 87 mil. euro, din care 26 mil. euro pentru zona montană;
– Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare – 40 mil euro, respectiv 10 mil pentru M 16.4a pentru sectorul pomicol.
- În luna septembrie se vor lansa următoarele măsuri de investiții:
– Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale – 50 mil. Euro
– Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole – 100 mil. Euro
– Investiții în exploatații agricole – 760 mil euro
– Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – 140 mil. euro, respectiv 10 mil pentru M 4.2a pentru sectorul pomicol.
– Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – 100,66 mil. Euro.