8.9 C
Suceava
miercuri, februarie 28, 2024
AcasăInternaționalFilmul Utama, marele câștigător la TIFF 2022; Maia Morgenstern a primit Premiul...

Filmul Utama, marele câștigător la TIFF 2022; Maia Morgenstern a primit Premiul pentru Excelență

Producția boliviană „Utama” (Casa noastră), debutul regizoral al lui Alejandro Loeza-Grisi, a câștigat Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), la decernarea premiilor, sâmbătă seara. Trofeul Transilvania vine împreună cu un premiu în valoare de 10.000 de euro.

Filmul s-a clasat pe primul loc în preferințele cinefililor care au participat la festival, primind un premiu al publicului în valoare de 2.000 de euro de la Mastercard.

Premiul pentru cel mai bun regizor, în valoare de 3.500 de euro, i-a revenit lui Arnar Guomundsson, realizatorul lui Guo Mandur, pentru filmul „Beautiful Being”. În plus, actorii Laura Müller și Schemci Lauth au câștigat un premiu pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, de la Conceptual Lab by Theo Nissim, pentru rolurile lor din filmul „A Lover’s Night”.

Actrița Maya Morgenstern a primit premiul de excelență de la Mercedes-Benz. „Acest moment al omagiului mă emoţionează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunţi şi sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!”, a afirmat actrița.

Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan Giorgio Apetri, „Miracol”, a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc, secțiunea lungmetraj, acesta constând în constând în role de film şi servicii de post-producţie în valoare de 10.000 de euro, oferit de Cinelab România. Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, acordat de Banca Transilvania, a fost câștigat de Alina Grigore, autoarea filmului „Crai Nou”, care a fost premiat în 2021 cu Marele Premiu la San Sebastian.

Filmele câștigătoare la TIFF 2022 vor avea o proiecție specială duminică, ultima zi a festivalului.

CELE MAI POPULARE