14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăLocalFOTO - Niculai Barbă: "Noaptea muzeelor, un succes deosebit la Suceava"

FOTO – Niculai Barbă: „Noaptea muzeelor, un succes deosebit la Suceava”

Cu ocazia Nopții Muzeelor, Muzeul Național al Bucovinei a oferit vizitatorilor acces gratuit la Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii între orele 18:00-24:00 și la Muzeul Satului Bucovinean între orele 18:00-20:00.

Evenimentul a avut un succes deosebit, atrăgând conform datelor 12.607 vizitatori, de doua ori mai mulți decât în 2019, anul anterior pandemiei, anunță Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. Doar Cetatea de Scaun (7.234 vizitatori) a atras mai multi vizitatori decât toate cele patru muzee la un loc în urmă cu doi ani.

Turiștii au arătat un interes deosebit și pentru Muzeul Satului Bucovinean, acesta fiind vizitat de 1.398 de persoane în doar două ore, de trei ori mai mulți decât în 2019. La Muzeul de Istorie (1951 vizitatori) și Muzeul de Științele Naturii (2024 vizitatori) s-a mentinut un nivel de vizitatori similar cu cel din urmă cu doi ani, dar aici au existat mai multe restricții, fiind vorba despre expoziții aflate în interior.

Niculai Barbă a concluzionat: „Putem considera că avem de-a face cu un mesaj transmis de suceveni: s-a făcut un pas în normalitate.
Un episod al normalului către care tindem, iar masca purtată în spații închise ne spune că trebuie să rămânem în continuare prudenți. Suceava este un județ sigur de o bună bucată de timp, rata de infectare fiind cea mai mică din țară. Spitalul Județean și-a reluat activitatea non-Covid în majoritatea secțiilor, pe Aeroport numărul de pasageri este în creștere, fiind introduse periodic curse noi.
Este clar că de aici încolo va trebui sa oferim publicului tot mai multe evenimente și să venim cu o ofertă consistentă în turism. Noi ne pregătim deja de mai mult timp în acest sens. Mesajul transmis a fost acela de a ne pregăti ca și cum nu ar fi pandemie, deci la nivelul lui 2019, urmând să prezentăm publicului atât cât ne vor permite restricțiile la momentele respective. În logica aceasta au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Ciprian Porumbescu, continuate cu programe zilnice în Suceava, și au început pregătirile pentru un program cu specific Festivalului Medieval care să se desfășoare în perioada 13-15 august. Cu toții avem de onorat „Serbarea de la Putna-150 de ani”, majoritatea proiectelor culturale fiind desfășurate sub egida acestui important eveniment.
În ce privește Muzeul Național al Bucovinei, consider că acesta s-a validat, încă o dată, ca și muzeu al comunității.”

CELE MAI POPULARE