10.8 C
Suceava
luni, octombrie 2, 2023
AcasăNaționalGuvernul a adoptat OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR

Guvernul a adoptat OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR

Guvernul PNL-PSD-UDMR a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, condus de ministrul PNL, Virgil Popescu, OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR. Ordonanța îşi propune să elimine, ETAPIZAT, cărbunele din mixul energetic, până în 2032. Acestea se vor retrage din exploatare corelat cu punerea în funcţiune a investiţiilor pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

  • Ordonanţa de Urgenţă mai prevede că ”în situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”.
  • La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă şi ecologizare, având în vedere că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul. Minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea vizitatorilor.
  • Ordonanţa de Urgenţă stabileşte şi o serie de măsuri de protecţie socială, precum şi măsuri pentru reconversie profesională şi recalificare.

 

Mai multe detalii, aici: http://energie.gov.ro/a-fost-adoptata-ordonanta-de-urgenta-privind-decarbonizarea-sectorului-energetic/

 

CELE MAI POPULARE