14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăGuvernul îmbunătățește legislația achizițiilor publice pentru a o face mai flexibilă la...

Guvernul îmbunătățește legislația achizițiilor publice pentru a o face mai flexibilă la fluctuațiile mari ale prețurilor la materialele de construcții

 

 • Guvernul a discutat în primă lectură și a lansat în dezbatere publică o OUG care va permite actualizarea prețurilor pentru contracte publice.
 • Ordonanța va avea criterii clare privind modificarea contractelor de achiziție publică în funcție de creșterea și scăderea prețurilor.
 • Această modificare legislativă care va face mai flexibilă legislația achizițiilor publice este imperativă în contextul pandemic actual în care s-au înregistrat la nivel global fluctuații mari de prețuri, în special la materialele de construcții.
 • Când prețurile luate în calcul la depunerea ofertelor sunt cu mult depășite, contractorii întâmpină dificultăți mari în a-și duce contractele la îndeplinire. În domeniul construcțiilor se poate ajunge până la renunțarea la executarea sau neîncheierea contractelor de achiziție publică de lucrări, la întârzierea finalizării acestora, chiar și la intrarea în insolvență a contractanților, ceea ce poate conduce și la scăderea masivă a investițiilor publice.
 • În prezent ne confruntăm cu o escaladare a prețurilor din domeniul construcțiilor ce a condus la o criză la nivel mondial într-un domeniu cu o pondere de 9,7% din PIB-ul României.
 • Pandemia a agravat situația preexistentă din construcții prin reducerea capacității de producție la nivel mondial, diminuarea stocurilor și afectarea fluxurilor transporturilor de mărfuri.
 • Situația a fost semnalată Comisiei Europene de Federația Europeană pentru Industria Construcțiilor (FEIC). Prețul bitumului a crescut cu 15% în trei luni, prețul cimentului a crescut cu 10% într-o lună, polietilena a avut o creștere de peste 40%, cuprul – de 17%, arăta FEIC.
 • În România, în iunie 2021 s-au înregistrat următoarele creșteri față de iunie 2020: beton +12,2%, oțel beton +17,5%, ciment +11%, cupru +33,2%, lemn +38,9%.
 • Este necesară intervenția legislativă pentru instituirea unor măsuri care să asigure acoperirea în prețul contractelor de achiziții de lucrări a fluctuației prețurilor materialelor de construcții.
 • Posibilitatea ajustării prețului contractelor în derulare (pentru a ține seama de creșterea sau diminuarea costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor) nu va conduce la schimbarea rezultatului procedurii de atribuire, prin anularea sau diminuarea avantajului competitiv pe baza căruia contractantul a fost declarat câștigător, fiind rezultatul unei situații obiective în care s-ar fi aflat oricare candidat care ar fi fost declarat câștigător.
 • „Este primul exemplu din UE unde există o astfel de ordonanță, cu criterii clare pentru creșterea și scăderea prețurilor. Dacă vor crește prețurile, să fie contractele modificate, dacă scad prețurile, să fie contractele modificate, în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcție, pentru că prețurile se mișcă și în sus și în jos”, a declarat primul-ministru Florin Cîțu.

CELE MAI POPULARE