Trebuie să profităm de situația bună epidemiologic pentru a ne vaccina și a putea astfel ridica toate restricțiile și limita impactul valului 4
La nivelul întregii țări, rata de imunitate colectivă este de 44%. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane.
Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60%. 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă, în 25 judeţe imunitatea este peste 20%.
Continuă campania Orașul vaccinează satul, în cadrul căreia echipele mobile de vaccinare au fost deja în 87% dintre localitățile rurale. Luăm în calcul și punerea la dispoziție de mijloace de transport pentru persoanele din mediul rural care se hotărăsc să se vaccineze după ce au trecut centrele mobile prin sat.
Vaccinurile, noua tulpină și valul 4
Valul 4 poate fi mai agresiv doar dacă persoanele vulnerabile nu se vaccinează.
Este recomandată și vaccinarea celor care au trecut prin boală, deoarece între 20% și 50% dintre cazuri de îmbolnăvire cu noua variantă Delta sunt cazuri de reinfecție.
Primul-ministru Florin Cîțu a transmis că nu ia în calcul obligativitatea vaccinării. Vaccinarea este și este și va fi un act voluntar.
Premierul a anunțat noi relaxări de la 1 august, mai ales pentru evenimentele în aer liber.
Vaccinarea cu schema completă oferă o protecţie de peste 90% faţă de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta. Vaccinurile sunt foarte eficiente împotriva formelor severe și împotriva spitalizărilor.
Numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta a ajuns la 101. Dintre aceștia, doar 8 erau vaccinați.
În ceea ce privește cele 4 persoane decedate, niciuna nu era vaccinată. În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta, precizează INSP.
Varianta Delta este:
– mai contagioasă (un caz pozitiv genereaza 6-7 cazuri secundare),
– ocolește parțial răspunsul imun dat de trecerea prin boală,
– crește riscul de spitalizare.
Trebuie profitat de această situație bună epidemiologică pentru a ne vaccina.
Cu cât numărul persoanelor vulnerabile vaccinare este mai mare, cu atât consecințele valului 4 – spitalizări, internări la ATI și decese – vor fi mai reduse.
Exemplul Marii Britanii, care are o rată de vaccinare foarte bună, este edificator. A crescut numărul de cazuri, dar nu au crecut cazurile grave, iar Guvernul a putut merge mai departe cu planul de ridicare a tuturor restricțiilor.
În Marea Britanie, unde se testează foarte mult, asistăm la o creștere importantă a numărului de noi cazuri cu noua tulpină, până la 50.000/zi (aproape de cele 64.000 cazuri zilnice din timpul valului 3), dar la creșteri mici privind numărul de cazuri grave și decese. Deși numărul de infecții este comparabil, comparativ cu valul 3 doar 10% din cazuri mai necesită acum spitalizare și se înregistrează doar 3,3% decese – deci o mortalitate de 30 ori mai redusă decât în valul precedent.
Referitor la informația că România și Bulgaria sunt pe ultimele locuri în Europa la vaccinare
Trebuie să ținem cont că România are o diaspora considerabilă, a cincea cea mai numeroasă din lume. Iar estimările s-au făcut până acum la numărul total de cetățeni români eligibili pentru vaccin, nu doar la cei rezidenți în țară.
Spre deosebire de majoritatea statelor UE, România are și o populație rurală importantă, circa 44%. Un studiu din februarie a indicat că intenția de vaccinare era estimată la circa 40% în mediul rural și 70% în urban.
În România, problema îmbolnăvirilor de Covid a fost în special în orașele mari, aglomerate, unde există, de altfel, și o rată bună de acoperire vaccinală. În sate, această problemă nu a fost atât de stringentă, de unde și un interes mai scăzut în rural față de vaccinare.
Până la sfârșitul lunii august, prin echipele mobile și medicii de familie, autoritățile vor oferi oferirea oportunității vaccinării facile a fiecărui cetățean indiferent că este din rural ori din urban.
Autoritățile locale trebuie doar să solicite echipele de vaccinare în localitate. În același timp, trebuie să ținem cont de disponibilitatea de vaccinare a oamenilor, vaccinarea fiind un demers voluntar, liber.