18.1 C
Suceava
luni, septembrie 25, 2023
AcasăGuvernul sprijină consumatorii de energie și gaze naturale care au într-adevăr  nevoie

Guvernul sprijină consumatorii de energie și gaze naturale care au într-adevăr  nevoie

 

  • Senatul a fost informat, în sesiunea extraordinară din 10 august, despre OUG 84/2021 prin care se abrogă prevederi referitoare la debranșarea/deconectarea clienților rău-platnici la gaze naturale și energie electrică, ordonanță adoptată de Guvern pe 5 august.
  • Această ordonanță prevede revenirea la situația dinainte de pandemie, care permite în condiții contractuale reglementate – deconectarea clienților finali rău-platnici. Începând cu 15 mai 2020, conform OUG 70/2020, a fost amânată debranșarea consumatorilor pe motiv de neplată a facturilor, până la încetarea stării de alertă. La sfârșitul lunii mai 2021, potrivit ANRE, numărul consumatorilor care nu au achitat energia electrică și gazele naturale a ajuns la 209.000, cu restanțe de aproximativ 249 milioane lei.
  • Revenirea economică și diminuarea dificultăților generate de pandemie, dar și problemele produse de restanțe pe tot lanțul de alimentare cu energie și gaze naturale, au determinat Guvernul să decidă revenirea la prevederile anterioare pandemiei. În plus, se asigură și evitarea debranșării consumatorilor finali cu adevărat afectați de pandemie, debranșările nu se fac de pe o zi pe alta.
  • Guvernul sprijină consumatorii de energie și gaze naturale care au într-adevăr nevoie. Cei care nu au reușit să-și plătească facturile în intervalul dat de prevederile care au suspendat debranșările, vor avea la dispoziție 90 de zile în care pot discuta cu furnizorii o reeșalonare a datoriilor, astfel încât să se evite decuplările.
  • Toți clienții finali vor beneficia de această perioadă de tranziție în care vor căuta, împreună cu distribuitorii, soluțiile cele mai bune pentru achitarea restanțelor.
  • Mai mult decât atât, se evită pe viitor situațiile de abuz de aceste prevederi favorabile din partea consumatorilor care, deși își permit să achite contravaloarea consumului de energie și gaze naturale, aleg să n-o facă. În acest fel, suferă consumatorii buni platnici, prin afectarea întregului cadru macro-economic.

Expunerea de motive a OUG 84/2021 poate fi consultată aici: https://senat.ro/legis/PDF/2021/21b356EM.PDF

CELE MAI POPULARE