- Guvernul Cîțu a anunțat, în ședința de guvern din 22 iulie, că se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face prin programul cu Banca Mondială.
- De asemenea, în ședința de Guvern din 21 iulie, ministrul Sănătății a prezentat un raport privind situația actuală a îngrijirii pacienților cu arsuri în România, situație la șase ani de la accidentul de la Colectiv.
- Raportul arată că aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceștia 4.000 rămân internați pentru supraveghere de specialitate și pentru tratament și recuperare ulterioară.
- Pentru populația țării noastre am avea nevoie de 70 de paturi pentru marii arși, avem 26. Din 26 existente, 24 sunt funcționale în acest moment în Timișoara, București și Iași. Două paturi de la Brașov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare după lucrări de renovare a spitalului.
- În această situație, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienților, România are nevoie de ajutor internațional.
- În acest sens, în 2020 a fost elaborat și publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienților ce trebuie internați în centre de mari arși. În perioada 2016 – 2020 au fost transferați 40 de pacienți în străinătate, anul acesta din ianuarie până în acest moment 12 pacienți cu arsuri severe au fost transferați la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin din 2020.
- Amintim că Uniunea Europeană a alocat în trecut sume uriașe de bani ce puteau fi folosite de fostele guverne ale României pentru construcția de noi spitale. Chiar PSD în programul de guvernare din 2016 a promis că va construi 8 spitale regionale cu fonduri europene, însă totul a rămas la nivel de promisiune.
- Guvernările succesive PSD au tăiat consecvent fondurile pentru investiții în spitale, iar dotările moderne și clădirile noi au rămas doar pe hârtie sau la stadiul de machetă electorală, ca cea a faimosului spital inexistent din sectorul 1 al Capitalei.
- La finalul lui 2019 am preluat un sistem sanitar aflat pe marginea prăpastiei și, printr-un efort imens, am reușit să îl facem funcțional și în stare de performanțe remarcabile în lupta cu noul coronavirus. Acest efort a presupus alocări bugetare excepționale, gestionarea resursei umane pierdute în guvernările PSD și reorganizarea direcțiilor sanitare care funcționau într-un haos birocratic.
- Guvernul liberale investesc în sfârșit în spitale, direcționînd către sistemul sanitar alocări consistente de la buget, din fonduri europene și din împrumuturi.
- În finalul lui 2019 si 2020, Guvernul Orban a reușit să pună cu adevărat pe agendă și să obțină acceptul CE pentru finanțarea parțială a celor trei spitale regionale – Cluj, Iași, Craiova. În 20 aprilie 2021, Guvernul Cîțu a luat un credit de 250 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru construcția spitalului regional de la Iași, împrumut acordat pe o perioadă de 27 ani, credit care acoperă 60% din costul estimat de 421 milioane euro. De asemenea, în 28 mai 2021, Guvernul a obținut de la Banca Europeană de Investiții un alt credit, de 480 milioane euro, pentru construcția spitalelor regionale de la Craiova și Cluj.