22.3 C
Suceava
miercuri, mai 22, 2024
AcasăInternaționalÎn parteneriat cu SUA, România va construi o centrală bazată pe Reactoare...

În parteneriat cu SUA, România va construi o centrală bazată pe Reactoare Modulare Mici

În parteneriat cu SUA, România va construi o centrală bazată pe Reactoare Modulare Mici, una din cele mai avansate, sigure și flexibile tehnologii nucleare americane

  • În parteneriat cu SUA, România va construi o centrală nucleară cu mai multe reactoare modulare mici (SMR – Small Modular Reactor). România aduce în premieră în Europa tehnologia nucleară americană de ultimă generație.
  • Președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în 2028”, arată comunicatul Președinției: https://www.presidency.ro/ro/media/intrevederea-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-cu-reprezentantul-special-al-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-pentru-clima-john-kerry-in-marja-participarii-la-summitul-liderilor-mondiali-cop26
  • Joi va fi semnat acordul România-SUA pentru construcția centralei pe baza tehnologiei SMR. Beneficiile sunt numeroase: costuri mai scăzute, construcție rapidă prin folosirea de module prefabricate și livrate gata de instalare la locul de amplasare, posibilități de mărire și extindere a capacității, flexibilitate privind amplasamentul, siguranță sporită și emisii zero în viitor.
  • În iulie, a fost promulgată și Legea de ratificare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România. Bazele acestei cooperări au fost puse în august 2019, la întâlnirea de la Casa Albă dintre președinții Iohannis și Trump.

CELE MAI POPULARE