În contextul înmulțirii accelerate a atacurilor urșilor în localități, care pun în pericol viața și avuțiile oamenilor, Guvernul a dezbătut, astăzi, în primă lectură proiectul de OUG privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun.
- Ordonanța are la bază o directivă europeană din domeniu, precum și datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 și intervențiilor jandarmilor.
- Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin:
– capturare/relocare
– sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere. - Intervenția va fi făcută gradual, împușcarea fiind o soluție doar în cazul în care ursul reprezintă un risc iminent la adresa vieții cetățenilor.
- Ministrul Mediului a explicat că intervențiile se vor desfășura doar în intravilan, mai întâi prin îndepărtare prin alungare. Dacă urșii revin, se trece la tranchilizare și relocare. Dacă nici aceste metode nu dau rezultate, se poate interveni prin împușcare dacă siguranța cetățenilor sau bunurilor sunt puse în pericol iminent, dacă exemplarul este rănit și devine agresiv, este în capcană neautorizată sau este grav rănit.
- Scopul principal al actului normativ este ocrotirea celor mai de preț valori într-o societate democratică: dreptul la viață și la integritate corporală a persoanei și dreptul la proprietate garantat prin Constituție, ocrotirea sănătății și siguranței publice, a bunurilor de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.
- România are cea mai mare populație de urs din Uniunea Europeană.
- Ultimele evaluări datează din 2016, și situau populația de urs a României între 6.400-7.200 exemplare.
- În ultimii cinci ani însă populația de urs a crescut semnificativ.
- De exemplu, în județul Bistrița-Năsăud, în 2017 erau 571 exemplare, în 2019 erau 682, iar în 2021 erau 797 urși, arată datele agenției județene de protecția mediului. Practic, în doar patru ani, din 2017 până în 2021, doar în județul Bistrița Năsăud populația de urs a crescut cu 50%, de la 571 la aproape 800 exemplare!
- În Italia, de exemplu, sunt doar 80 exemplare în Apenini și Alpi, iar în Spania sunt circa 215 urși în Pirinei și Cantabria, arată fundația germană Euronatur. Practic într-un singur județ, Bistrița Năsăud unde s-au făcut constant evaluări, sunt de aproape trei ori mai mulți urși decât în Spania și Italia.
Forma proiectului de OUG care a fost prezentată, în primă lectură, membrilor Guvernului:
http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/OUG%20INTERVENTIE%20IMEDIATA%20Final%2008.07.2021.pdf