17.4 C
Suceava
luni, septembrie 25, 2023
AcasăUltimă orăIohannis este pe lista de candidați la funcția de secretar general al...

Iohannis este pe lista de candidați la funcția de secretar general al NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, este inclus de analiștii politici pe lista principalilor candidați la funcția de secretar general al NATO, după ce va expira mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg.

Potrivit unei analize care a fost publicată luni, 19 iulie 2021, pe site-ul Politico, „următoarea misiune a NATO e să-și găsească un nou șef”, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în septembrie 2022.
„România este unul dintre aliații din NATO care asigură pragul de 2 la sută din PIB de cheltuieli pentru Apărare, oferindu-i președintelui Klaus Iohannis o șansă la poziția de secretar general, deși România ar putea fi privită ca un pic prea ostentativă față de Rusia”, explică analiza publicată pe site-ul Politico.

Potrivit acestei surse, alți politicieni care au șanse să obțină cea mai înaltă funcție în NATO sunt Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Croației, Dalia Grybauskaitė, fost președintă a Lituaniei, precum și Kersti Kaljulaid, actuala președintă a Estoniei.

Prin tradiție, țările care au cea mai mare influență în procesul de desemnare a unui secretar general al NATO sunt SUA, Germania, Franța și Marea Britanie.

CELE MAI POPULARE