17.4 C
Suceava
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăNaționalLegea consumatorului vulnerabil, prioritate PNL în noua sesiune parlamentară

Legea consumatorului vulnerabil, prioritate PNL în noua sesiune parlamentară

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a reconfirmat faptul că pentru PNL proiectul legii consumatorului vulnerabil constituie „prioritate zero” în viitoarea sesiune parlamentară. Beneficiile cuprinse în această lege vor veni la pachet cu alte măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici vulnerabili, dar și pentru companiile afectate de creșterile prețurilor la energie, pe care PNL le are în vedere.

Legea consumatorului vulnerabil ar fi trebuit adoptată încă de acum opt ani, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale.

Legea a fost pusă, în sfârșit, pe circuitul de aprobare, de Guvernul condus de PNL, la începutul acestui an. Senatul a adoptat, în luna mai, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie iniţiat de Guvern, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Prin legea consumatorului vulnerabil, o parte din profiturile companiilor din energie se va putea întoarce la consumatorii vulnerabili

Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Consumatorii vulnerabili sunt definiţi ca persoane singure al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

Aproximativ 400.000 de gospodării ar urma să beneficieze de această lege. Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.

Guvernul ia în considerare și o altă schemă de ajutor pentru clienții afectați de scumpirea energiei. Pentru familiile cu venituri medii ar putea fi o schemă de compensare din partea statului, prin plata unei părţi din factura la energie electrică: „Preţurile s-ar putea să aibă impact pentru foarte multe familii din România, familii cu venit mediu, şi atunci trebuie să găsim o soluţie pentru această iarnă. (…) Sunt tot felul de compensări, de exemplu, a compensa o parte din factură, să o susţinem de la bugetul de stat, pentru că este un an special cu această creştere a preţului care a venit şi este mai mare decât media”, a precizat premierul Florin Cîțu.

Premierul a convocat joi 19 august o întâlnire la Palatul Victoria pe tema creșterii facturilor la energie. O nouă întâlnire la avea loc în această săptămână.

CELE MAI POPULARE