13.2 C
Suceava
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăMedicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, subliniază rolul crucial pe care primarii urmează...

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, subliniază rolul crucial pe care primarii urmează să îl joace în campania de vaccinare

Campania de vaccinare: este momentul ca primarii să joace rolul decisiv în protejarea comunităților lor

  • În campania „Orașul vaccinează satul”, echipele de vaccinare vor ajunge în fiecare comună, după un plan prezentat începând cu această săptămână.
  • Guvernul face acest serviciu de sănătate publică cât mai accesibil pentru toți. Până la finalul lunii iulie vrem să asigurăm trecerea prin fiecare localitate, prin realocarea echipelor de vaccinare în zona rurală.
  • Autoritățile locale vor fi anunțate despre prezența echipelor mobile, fără birocrație, autorizații suplimentare sau organizarea suplimentară peste capacitatea localităților respective. Reprezentanții autorităților locale sunt chemați să colaboreze cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică pentru a pune la comun toate resursele, atât de la nivelul județului, cât și de la nivel local.
  • Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a subliniat rolul crucial pe care primarii urmează să îl joace acum, în vară, pentru protejarea concetățenilor sau consătenilor lor în fața unui posibil val patru al pandemiei odată cu venirea sezonului rece, cu revenirea oamenilor din vacanță, reînceperea școlilor etc.
  • „E important ca într-o perioadă de circa o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiță.
  • Vaccinurile actuale sunt eficiente inclusiv împotriva acestei tulpini COVID.
  • Conform ultimei raportări, sunt doar 103 cazuri noi COVID din peste 29.000 de teste, și 202 pacienți la ATI, iar rata de incidență la nivel național a coborât la 0,11. Cu două luni în urmă, rata era de 3,44/1.000 locuitori și aveam 3.852 cazuri noi de persoane infectate.
  • Vaccinarea a funcționat, pandemia a înregistrat un recul, și de aceea acum trebuie să profităm de acest răgaz pentru a continua ritmul vaccinării și a nu risca un nou val de îmbolnăviri sau restricții în sezonul rece.
  • Sunt județe cu 70-80% dintre localități acoperite din punct de vedere al prezenței echipelor de vaccinare, dar sunt și județe cu un procent mic, de maxim 10%.
  • Șapte județe au o rată de peste 30% populație eligibilă vaccinată. Pe primul loc Bucureștiul, cu 44%, urmat de Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Constanța.
  • În România și la nivel european, se înregistrează o încetinire a ritmului de vaccinare. Sunt în lucru norme legislative pentru revânzarea dozelor, pentru a evita expirarea lor. România a cerut furnizorilor mai puține doze pentru luna în curs. Este o decizie cât se poate de corectă și care evită risipa.
  • Pentru un management eficient al dozelor, din cele peste 7 milioane de doze estimate inițial ca necesar în luna iunie, vor fi livrate circa 2 milioane.
  • 4,5 milioane de români au fost deja vaccinați, dintre care 4,2 milioane cu doza completă. Din punct de vedere al vaccinării cu ambele doze, suntem pe locul 14 la nivel european și 28 la nivel global.

CELE MAI POPULARE