1.2 C
Suceava
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăUltimă orăMinistrul Educaţiei: Doar 77% dintre absolvenţii de liceu din promoţia curentă s-au...

Ministrul Educaţiei: Doar 77% dintre absolvenţii de liceu din promoţia curentă s-au înscris pentru examenul de bacalaureat / Ce spune ministrul despre subiectele de examen

  News.ro – Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că doar 77% dintre absolvenţii de liceu din promoţia curentă s-au înscris pentru examenul de bacalaureat în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul. El susţine că acest lucru a fost cauzat de pandemie şi, având în vedere contextul în care s-au desfăşurat cursurile în anul şcolar care s-a încheiat, ministrul afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane.

o   Ministrul Educaţiei afirmă că 77% dintre elevii care au terminat în acest an liceul s-au înscris la examenul de bacalaureat, procentul fiind mai mic decât cel de 83%, câţi elevi s-au înscris la examen din promoţia anului 2019-2020. Conform ministrului, „cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de şcoală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu şcoala, după care au avut dificultăţi în a relua acest contact şi a se înscrie pentru examenul de bacalaureat”.În ceea ce priveşte subiectele, ministrul afirmă că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul de pandemie.

o   „Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi  verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen. (…)  Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat”, a afirmat Cîmpeanu într-o intervenţie telefonică duminică seară, la Digi 24.

CELE MAI POPULARE