19.3 C
Suceava
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăNaționalNicolae Ciucă anunță Congresul PNL pentru alegerea candidatului la prezidențiale în iulie

Nicolae Ciucă anunță Congresul PNL pentru alegerea candidatului la prezidențiale în iulie

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că până la sfârșitul lunii iulie va fi organizat un Congres al partidului pentru a desemna candidatul la alegerile prezidențiale din toamnă. Ciucă a adăugat că va anunța săptămâna viitoare dacă va candida la aceste alegeri.

„PNL va avea propriul candidat la prezidențiale și cred că la fel vor proceda și partenerii noștri de coaliție, PSD. Sunt totuși cele două partide mari din politica românească și vor decide să aibă propriul candidat”, a declarat Ciucă pentru DcNews.

Întrebat când va lua decizia finală, Ciucă a răspuns: „Săptămâna viitoare, (…) imediat după ce avem poza finală cu toate concluziile”. În ciuda acestei incertitudini, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat în martie că Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL la prezidențiale, conform statutului partidului care prevede că președintele PNL este candidatul automat.

Ciucă a subliniat că după alegerile locale și europarlamentare, PNL va analiza situația și va urma procedurile statutare pentru a desemna candidatul. „Este absolut obligatoriu să se facă congres, nu mai târziu de prima decadă a lunii iulie. Pe 15 iulie începe precampania”, a subliniat liderul liberal.

Despre coaliția cu PSD, Ciucă a menționat importanța stabilității politice și guvernamentale pentru România. „România nu poate să își permită să intre într-o vâltoare a luptei politice și a desfacerii acestei stabilități pentru orgolii personale sau de partid. Trebuie să punem mai presus decât orice siguranța cetățenilor, stabilitatea țării, coerența programelor de guvernare, dezvoltarea economică. De aceea, coaliția trebuie să meargă mai departe”, a afirmat Ciucă.

În cazul unei posibile nominalizări a lui Marcel Ciolacu ca premier, dacă acesta câștigă alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns că toate funcțiile vor fi negociate în cadrul coaliției. „Nu cred că trebuie să nominalizăm acum pe cineva anume. Reciproca este valabilă, respectiv eu să fiu propunerea de premier dacă Marcel Ciolacu ajunge președinte. Pentru țara mea sunt dispus să fac orice”, a subliniat președintele PNL.

Ciucă a menționat și posibilitatea altor alianțe, subliniind necesitatea dialogului cu toate formațiunile politice care pot contribui la dezvoltarea României. „Trebuie să vedem care sunt rezultatele și să discutăm cu toți cei care pot să pună umărul la dezvoltarea României”, a precizat el.

CELE MAI POPULARE