21.3 C
Suceava
marți, iunie 18, 2024
AcasăNaționalNicolae Ciucă anunță noi proiecte de colaborare între România și Republica Moldova

Nicolae Ciucă anunță noi proiecte de colaborare între România și Republica Moldova

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit miercuri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de sprijinul oferit de București Chișinăului pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ciucă a menționat pe Facebook: „Am avut o discuție constructivă cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit la București în contextul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări. Ne-am concentrat pe sprijinul acordat Moldovei în parcursul său european și am felicitat Moldova pentru modul în care a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Parlamentul European a votat deja o rezoluție (susținută de toți europarlamentarii PNL) pentru începerea negocierilor cu Moldova până la finalul acestui an.”

În ceea ce privește cooperarea energetică, Ciucă a subliniat că interconectarea cu România este în plină desfășurare și că Moldova va beneficia de furnizare de gaze naturale și electricitate din partea României. De asemenea, a menționat că Transgaz va prelua activitățile legate de gazele naturale din Moldova. Aceasta va contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, un proiect susținut de Ciucă atât în calitate de prim-ministru, cât și în prezent.

În domeniul transporturilor, Nicolae Ciucă a dezvăluit planuri privind construcția unor noi poduri peste râul Prut, măsuri care vor extinde numărul punctelor de trecere a frontierei și vor îmbunătăți legăturile dintre cele două țări.

În încheiere, Ciucă a subliniat importanța transferului clădirii fostului seminar teologic din Chișinău către Mitropolia Basarabiei. El a reiterat că acest proiect are o semnificație specială pentru el și a subliniat sprijinul său pentru prezența Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, considerând-o o parte importantă a legăturii culturale și religioase dintre cele două țări.

CELE MAI POPULARE