19.3 C
Suceava
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăNaționalNicolae Ciucă cere sprijin internațional sporit pentru Republica Moldova la Adunarea Parlamentară...

Nicolae Ciucă cere sprijin internațional sporit pentru Republica Moldova la Adunarea Parlamentară a OSCE

În cadrul celei de-a 31-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), desfășurată la București între 29 iunie și 3 iulie 2024, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat necesitatea măririi sprijinului internațional pentru Republica Moldova. Declarația sa a venit în contextul unui discurs amplu despre războiul din Ucraina și implicațiile acestuia asupra securității europene.

În discursul său, Ciucă a accentuat faptul că autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această reuniune, subliniind că „cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această adunare”. Această decizie reflectă poziția fermă a României față de acțiunile acestor state în contextul conflictului din Ucraina.

Ciucă a avertizat că anul acesta este crucial pentru soarta războiului din Ucraina, democrația globală și ordinea internațională bazată pe reguli. „Acţiunea sau inacţiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate să însemne prelungirea conflictului din Ucraina, adâncirea ameninţării în regiunea Mării Negre, cu grave consecinţe de securitate, economice şi sociale pentru întreg continentul”, a declarat acesta, conform TVR Moldova. Președintele Senatului României a subliniat necesitatea unui sprijin consistent pentru Ucraina, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câștiga războiul și a-și elibera teritoriul.

Un alt punct esențial al discursului a fost importanța consolidării sprijinului internațional pentru Republica Moldova. Ciucă a evidențiat relevanţa formatelor multilaterale şi a dialogului pentru rezolvarea conflictelor și adaptarea la contextul actual. În opinia sa, multiplele crize și amenințări actuale necesită o abordare coordonată pe toate cele trei dimensiuni ale acţiunii OSCE: politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană.

„Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi pe terenul dezinformării, manipulării şi propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul şi radicalismul”, a adăugat Ciucă, atrăgând atenţia asupra importanței combaterii acestor fenomene pentru menținerea stabilității regionale.

Pe lângă dezbaterile strategice, sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE de la București include și votarea unei noi conduceri a organizației, incluzând preşedintele, trei vicepreşedinţi şi noile conduceri la nivelul comisiilor generale. Această sesiune se desfășoară într-un moment de maximă tensiune geopolitică, subliniind necesitatea unei cooperări internaționale sporite pentru a răspunde eficient provocărilor curente.

CELE MAI POPULARE