Nicolae-Ionel Ciucă: Am avut astăzi o discuție extrem de utilă, cu omologul meu din Republica Portugheză, António Costa, cu rezultate concrete și solide pentru continuitatea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Este semnalul ferm că România și Portugalia, state membre ale Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice, pot conta pe sprijinul reciproc și împreună pot stabili relații de foarte bună cooperare.
Apreciez, totodată, asigurările premierului António Costa privind sprijinul tehnic şi politic pentru ca România să primească statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen.
Am discutat despre cooperarea în calitate de membri ai Alianței Nord-Atlantice și, în acest sens, i-am mulțumit domnului prim-ministru António Costa pentru decizia de a participa cu subunități la misiunea de întărire a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic prin prezența militarilor portughezi în România.
Acordul între România şi Republica Portugheză semnat astăzi, la Palatul Victoria, reprezintă un nou reper în colaborarea româno-portugheză în domeniul apărării, pe care o putem dezvolta și în sectoare specifice. Împărtășim aceeași preocupare față de situația creată la nivel global de invazia rusă în Ucraina și vom aprofunda dialogul pe această temă în perspectiva summit-ului NATO de la Madrid din această vară.
Am abordat cu domnul prim-ministru António Costa și o serie de aspecte legate de cooperarea economică bilaterală, apreciind faptul că relațiile economice dintre România și Portugalia au atins în 2021 cel mai înalt nivel, chiar și în condițiile dificile cauzate de pandemie.
Am stabilit constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerelor energiei, Portugalia având o foarte bună experienţă în dezvoltarea capabilităţilor de energie regenerabilă și, pentru că există oportunități, vom căuta împreună soluţii pentru a ne înscrie în deciziile luate la nivelul UE în direcția tranziţiei către energia verde.