14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăNoi medicamente decontate, pentru românii care suferă de afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau...

Noi medicamente decontate, pentru românii care suferă de afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau neurologice

 

  • În ultima ședință de Guvern a fost aprobată introducerea a 7 denumiri comune internaționale (DCI, substanțe active) în lista cu medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și cu denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
  • Cele 7 medicamente unice vizează, în principal, afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate destinate bolilor oncologice, bolilor endocrine și metabolice, bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple), tratamentului hemofiliei și talasemiei, și bolilor cardiovasculare.
  • Măsura aceasta vine după ce, recent, Guvernul a reintrodus medicamentele esențiale în legislație. Astfel, aproximativ 1.000 de medicamente esențiale sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru ca povara financiară asupra pacientului român să fie zero.
  • Pe lista, printre altele, se regăsesc medicamente din programul național de oncologie, pentru diabet și pentru bolile endocrine.
  • De asemenea, au fost modificate normele privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor.
  • Astfel, pentru noua categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a medicamentelor.

CELE MAI POPULARE