22.4 C
Suceava
vineri, septembrie 13, 2024
AcasăNoul an școlar. Măsuri pentru siguranța copiilor la revenirea în bănci

Noul an școlar. Măsuri pentru siguranța copiilor la revenirea în bănci

 

  • Începând de luni 23 august, a fost desemnat în fiecare școală un responsabil de protecție sanitară. Persoana desemnată va face în același timp și legătura dintre părinți și reprezentanții direcțiilor de sănătate publică (DSP), pentru a lămuri orice situație semnalată de părinți, legată de vaccinare sau infecția cu SAR-CoV2.
  • O altă decizie recentă este cea legată de organizarea festivităților la deschiderea noului an şcolar, permise în anumite condiții: să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră şi jumătate şi să se poarte masca de protecţie.
  • Școlile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori. Spre deosebire de precedentul an școlar, coeficientul referitor la rata infectării a fost dublat deoarece acum există soluția vaccinării.
  • Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Din această perspectivă, a fost agreată, sub rezerva validării la nivel CNSU, măsura de a ține școlile deschise până la pragul de infectare de 6 la mie.
  • Noul prag de 6 cazuri la mia de locuitori, față de 3 cazuri anul trecut, înseamnă că în acest an posibilitatea închiderii școlilor va fi mai mică. În acest moment, incidența la nivel național este de 0,25 cazuri la mia de locuitori.
  • Școala trebuie să înceapă și să rămână cu prezență fizică, a fost mesajul premierului Cîțu: ”Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta școlar să începem cu prezență fizică, să rămânem cu prezență fizică. Anul trecut am trecut prin mai multe, am învățat mult, dar anul trecut nu aveam vaccin.”
  • Principalele măsuri convenite, în principiu, în legătură cu noul an școlar:

– Anul școlar se va redeschide cu prezența fizică a copiilor, iar purtarea măștii va fi obligatorie în școală pentru copiii de peste șase ani.

– În spațiile deschise, însă, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, iar activitățile de la ora de sport vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis.

– Personalul va fi testat la primele simptome, iar elevii vor fi testați cu acordul părinților.

– Ministerul pregăteşte formulare prin care solicită acordul părinţilor privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani, însă acestea vor putea fi distribuite doar după începerea şcolii. În cadrul formularului părinţii vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

  • Angajații din învățământ sunt cea mai numeroasă categorie socio-profesională vaccinată, după personalul sanitar. În prezent, procentul cunoscut este de 60%, dublu față de media națională. La începutul lunii septembrie vom avea datele actualizate, în urma formularelor distribuite în toate școlile din țară.
  • În România, rata vaccinării la adulți (18+) cu cel puțin o doză este de 32,5%, conform https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab
  • În ceea ce priveşte acele cadre didactice care nu se vaccinează anti-COVID şi care refuză testarea, ministrul Educației a anunțat că se vor analiza „toate soluţiile din perspectivă legală”.

CELE MAI POPULARE