13.2 C
Suceava
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăNoul anul școlar va rămâne cu prezență fizică până la pragul de...

Noul anul școlar va rămâne cu prezență fizică până la pragul de infectare de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori

 

Premierul Florin Cîțu a participat la o videoconferință alături de prefecți, în cadrul căruia s-a clarificat modalitatea în care se va începe școala. La discuția convocată de premierul Cîțu au participat și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. Menționăm faptul că este a doua conferință pe acest subiect. De asemenea, premierul a anunțat că va mai avea loc o întâlnire și săptămâna viitoare înainte de începerea anului școlar.

  • Pentru Guvern, prioritatea zero este siguranța elevilor în contextul pandemiei, iar anul școlar să rămână cu prezență fizică.
  • Școlile vor rămâne deschise până la pragul de infectare de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori. Spre deosebire de precedentul an școlar, coeficientul referitor la rata infectării a fost dublat deoarece acum există soluția vaccinării.
  • Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Din această perspectivă, a fost reconfirmată, sub rezerva validării la nivel CNSU, măsura de a ține școlile deschise până la pragul de infectare de 6 la mie.
  • Noul prag de 6 cazuri la mia de locuitori, față de 3 cazuri anul trecut, înseamnă că în acest an probabilitatea închiderii școlilor va fi mai mică.
  • Când incidența depășește 6 la mie, scenariul care întrunește, acum, cele mai multe sufragii, inclusiv din partea elevilor, este ca toți elevii să treacă online.
  • Dacă apare un caz de infectare cu COVID într-o clasă, elevii vor trebui testați. Dacă majoritatea elevilor/părinților refuză testarea, clasa va trece online. În cazul celui de-al doilea caz de infecție, se va trece online. Aceste scenarii vor trebui validate de specialiști.
  • În spațiile deschise, masca nu este obligatorie cu excepția ceremoniei de deschidere a anului școlar. Acolo se anticipează că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.
  • Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. Dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție.
  • Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților, trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.
  • Ordinul comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile de organizare a activității în școli, în condiții de siguranță epidemiologică va fi făcut public la sfârșit lunii august.
  • De asemenea, premierul Cîțu a cerut și o verificare a tuturor clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ pentru a elimina din start orice pericol ar putea apărea.

CELE MAI POPULARE