1.2 C
Suceava
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăO veste bună pentru românii care au sau care vor credite! BNR...

O veste bună pentru românii care au sau care vor credite! BNR menține dobânda monetară la 1.25%! Creditele ieftine vor da un impuls investițiilor și creșterii economice.

Banca Națională a României menține dobânda de referință la 1.25%, aceasta fiind o veste foarte bună pentru românii care au credite sau care doresc să împrumute bani în perioada următoare.

  • De altfel, politica monetară a BNR a produs deja efecte pozitive. Astfel, dobânzile la creditele noi pentru firme și cele pentru locuințe au scăzut, în mai, pentru a doua lună la rând.
  • Creditele noi acordate firmelor s-au ieftinit la o dobândă medie de 4,09%, față de 4,22% în aprilie. Împrumuturile pentru firme au fost susținute cu subvenții de risc de la stat prin programul IMM Invest și au beneficiat de o scădere consistentă a dobânzilor în ultimul an de peste 1,4 puncte procentuale față de mai 2020 și de 2 pp față de februarie 2020.
  • Dobânda medie anuală efectivă (DAE) la creditele noi pentru locuințe a scăzut cu aproape 20 de puncte de bază față de aprilie, la 4,63%.
  • Un alt efect al politicii monetare a BNR și a politicii fiscale a Guvernului este scăderea ROBOR la 3 luni la 1.49%.
  • În paralel a scăzut și indicele IRCC, indicele de referință trimestrial pentru creditele consumatorilor, fo­losit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi acor­date începând din primăvara lui 2019. Acesta a scăzut aproape la ju­mătate față de prima valoare cal­culată, coborând la 1,25% și egalând dobânda de politică monetară stabilită de BNR.
  • Toate acestea arată că economia își revine rapid. Pe piață există și vor exista suficienți bani pentru investiții, atât pentru persoanele fizice cât și pentru companii.
  • Optimismul din piață se datorează și măsurilor liberale luate de guvernele României în ultimul an și jumătate.

CELE MAI POPULARE