10.8 C
Suceava
luni, octombrie 2, 2023
AcasăInternaționalParchetul European își începe azi activitatea, sub conducerea Laurei Kovesi

Parchetul European își începe azi activitatea, sub conducerea Laurei Kovesi

Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO), este un organism independent al Uniunii Europene, specializat în anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere bugetului Uniunii.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acesta este primul astfel de organism, el urmând a completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol.

Creat pentru a investiga infracţiunile ce afectează bugetul UE, noul Parchet European este un ”instrument” de ”protejare a intereselor noastre economice”, motiv pentru care ”trebuie să fie puternic, eficace şi eficient”, subliniază Kovesi.

Corupţia, deturnarea de fonduri şi frauda în multiplele sale forme provoacă bugetului UE pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro, sumă care ar putea crește în contextul pandemiei, odată cu lansarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

”Odată cu această mare cantitate de bani şi flexibilitate există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice”, consideră șefa EPPO.

CELE MAI POPULARE