9.5 C
Suceava
vineri, februarie 23, 2024
AcasăUltimă orăPilonul II de pensii a ajuns la un maxim istoric

Pilonul II de pensii a ajuns la un maxim istoric

Ajuns la un maxim istoric, succesul Pilonului 2 arată acum cât de iresponsabilă a fost agresiunea PSD contra acestui fond de pensii administrat privat

 

 • Cele șapte fonduri de pensii private din Pilonul II au încheiat luna iunie din 2021 cu active record de 84,4 miliarde lei, în creștere cu 18,5 miliarde lei față de aceeași lună din 2020, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară.
 • Viramentele transmise de salariați – în cuantum mediu de 750 milioane lei lunar – și aprecierea cotațiilor din portofoliu au dus la majorarea cu 28% a activelor fondurilor de pensii private Pilon II din iunie 2020 încoace.
 • Pragul de 100 de miliarde de lei ar putea fi atins în primăvara – vara anului viitor, arată o analiză Ziarul Financiar, și ar majora astfel ponderea Pilonului II în PIB (8% în prezent).
 • Creșterea activelor Pilonului 2 de pensii, administrat privat, înseamnă bani în plus la pensie pentru șapte milioane de români și atenuarea dependenței de sistemul de asigurări sociale.
 • Pe de altă parte, „fondurile de pensii sunt un investitor instituțional însemnat pe bursa locală și (…) devin o alternativă din ce în ce mai importantă de finanțare pentru companiile românești care au nevoie de capital pentru dezvoltare, contribuind astfel la maturizarea și stabilitatea pieței de capital în ansamblu“, spune Andreea Pipernea, vicepreședinte Asociația Pensiilor Administrat Privat (APAPR) și CEO NN Pensii.

 

 • Succesul de azi al Pilonului 2, salvat de la desființarea plănuită de PSD prin opoziția puternică a PNL, a românilor și a mediului de afaceri, este cea mai bună mărturie privind caracterul etatist și antipopular al politicilor iresponsabile ale guvernelor PSD din 2017-2019, a faptului că PSD a rămas un partid al trecutului, tributar genelor comuniste moștenite de la PCR.
 • Reamintim că în aprilie 2017 PSD a încercat să-i lase pe viitorii pensionari fără economiile personale prin naționalizarea Pilonului 2 de pensii. În iunie 2017, în timpul audierilor, noul ministru de atunci al Finanțelor, Ionuț Mișa, a reconfirmat dorința PSD de naționalizare, declarând că „Pilonul 2, da, se va desființa”.
 • În 2018, Guvernul PSD, în loc să mărească contribuția la Pilonul 2 de la 5,1% la 6% (așa cum era planificat încă din 2006, prin legea de înființare adoptată de Alianța DA), a redus această contribuție de la 5,1% la 3,75%. În cea de-a doua jumătate a lui 2018, PSD a încercat chiar să suspende plata contribuțiilor către Pilonul 2.
 • Ultima tentativă de suprimare a Pilonului 2 a fost în 2019, prin OUG 114 care a introdus prevederi menite să alunge toate companiile private de administrare.
 • Teodorovici și Dragnea au încercat să păcălească milioane de salariați că statul este mai bun decât sistemul de pensii private, încercând să pună mâna pe banii românilor pentru a-I folosi drept pomeni electorale.

 

 • Toate aceste tentative scandaloase de suprimare a Pilonului II s-a lovit de opoziția puternică a PNL, care a reprezentat cu succes interesele legitime ale celor șapte milioane de români contribuabili și ale mediului de afaceri în fața agresiunii PSD.
 • În 2018, PNL a derulat o amplă campanie de informare și conștientizare a românilor privind tentativa PSD de a le fura dreptul la pensia privată și a strâns peste 500.000 semnături de susținere a Pilonului 2.
 • Pilonul II este ca un cont personal de economii și este proprietatea personală a celui care contribuie, iar statul nu poate interveni asupra acestor bani.

CELE MAI POPULARE