Demersurile PNL sunt neechivoce și reprezintă un impuls pentru desființarea deîndată a SÎIJ. Senatorii liberali au depus amendamente la Legea de desființare a SIIJ, pentru eliminarea așa-numitei ”super-imunități” acordată magistraților care stârnise dezbateri intense în societate. Legea se află în prezent în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului. Senatul este for decizional.
Au fost eliminate prevederile potrivit cărora ”judecătorii și procurorii pot fi percheziționați, reținuți, arestați preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviințarea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii” precum și cele care prevăd că ”judecătorii și procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviințarea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Pentru o fundamentare temeinică a deciziei, Coaliția de guvernare are nevoie și de opinia Comisiei de la Veneția, care a fost sesizată de ministrul Justiției.
În cazul în care răspunsul Comisiei de la Veneția va fi publicat după finalizarea sesiunii ordinare a Senatului (finalul lunii iunie), PNL va solicita, pe baza unui acord cu partidele din coaliție, organizarea unei sesiuni extraordinare pentru desființarea SIIJ, astfel încât ridicarea mecanismului MCV să devină o realitate pentru România.
Înființarea de către PSD a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, instrument de intimidare a magistraților, a fost intens criticată atât de specialiștii din țară, cât și de instituțiile europene. Iar ultimul raport MCV al Comisiei Europene, din 8 iunie 2021, a reluat explicit imperativul desființării SIIJ.