Gradul de sustenabilitate a bugetului de pensii este în creștere față de suma estimată inițial la veniturile pe 2021.
Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, propunerea de rectificare bugetară pentru acest minister prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților.
Diminuarea subvenției de la bugetul de stat NU înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca până acum.
Atenție! Nu se taie nimic de la bugetul de pensii! Se reduce doar subvenția de la bugetul de stat pentru că a scăzut deficitul și au crescut încasările din contribuții la bugetul asigurărilor de stat din care se plătesc pensiile. Astfel, BASS nu mai are nevoie integral de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei.
Menționăm că la pensii (bugetul asigurărilor sociale) există, de ani buni, un deficit care era finanțat prin subvenție de la bugetul de stat. Aspectul pozitiv este că deficitul respectiv s-a redus, Guvernul Cîțu a încasat mai mulți bani din contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat. Tocmai de aceea nu mai este nevoie să acopere deficitul cu bani din bugetul de stat în măsura în care o făcea până acum.
Creșterea investițiilor cu 32,4% față de perioada similară a anului trecut și măsurile de susținere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajați și angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relațiilor de muncă au avut impact și asupra pieței muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active și tot atâtea persoane nou intrate pe piața muncii.
De asemenea, anunță Ministerul Muncii, în propunerea de rectificare a bugetului Ministerului, este prevăzută o creștere de 547 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului de șomaj, ca efect al majorării cheltuielilor pentru aplicarea măsurilor active destinate angajaților și angajatorilor.
Amintim că guvernul PNL a majorat pensiile în mod real. România este singura țară din Uniunea Europeană în care pensiile au crescut în această perioadă extrem de dificilă (+14% în 2020). Pensiile au crescut și anul trecut, și anul acesta, pentru că un punct de pensie e mai mare în medie decât anul trecut.