- Premierul Florin Cîțu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au participat la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea
- Florin Cîțu a transmis la Kiev mesajul că România nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în 2014.
- „România a fost și va continua să fie un susținător ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. În același timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei de către Federația Rusă”, a declarat Florin Cîțu.
- Cîțu a vorbit și despre traseul euro-atlantic al Ucrainei și despre faptul că România susține acest parcurs.
- „România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE și Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la București a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianței, atunci când vor fi îndeplinite condițiile”.
- Premierul român a atras atenția că provocările și riscurile de securitate din regiunea Mării Negre sunt în continuare ridicate: ”Aceste provocări pot fi depășite doar prin acțiuni ferme și consecvente, prin consolidarea rezistenței noastre și întărirea cooperării”.
- „Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democrațiilor noastre, prin susținerea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcționării corespunzătoare a instituțiilor publice și a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate și să încurajăm dialogul și cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă și reciproc avantajoasă cu Ucraina”, a punctat premierul României.
- Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă lansat recent de Ucraina, la care participă șefi de stat și de guvern, miniștri ai afacerilor externe și ai apărării, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene și a altor organizații internaționale.
- La eveniment participă 42 de state și instituții internaționale.
- Printre invitați se numără președintele Greciei, președintele Lituaniei, președintele Republicii Moldova.
- Sunt prezente toate statele membre NATO sau UE.
- Printre instituțiile prezente la Kiev se numără NATO, UE, Consiliul Europei.
- Negocierile din acest format își propun:
- Să susțină politica nerecunoașterii anexării peninsulei Crimea
- Să extindă și să întărească sancțiunile la adresa Federației Ruse
- Să promoveze securitatea internațională
- Să promoveze drepturile omului
- Să analizeze impactul ocupației asupra economiei și a mediului
O atenție deosebită va fi acordată situației prizonierilor de război din penisulă.
- Platforma Crimea va continua și după încheierea acestui summit, la 4 nivele: la nivel de președinți, la nivel de miniștri de externe, la nivel de parlamentari și la nivel de experți.