10.8 C
Suceava
luni, octombrie 2, 2023
AcasăInternaționalProfesionalismul pompierilor români stârnește admirația și recunoștința grecilor

Profesionalismul pompierilor români stârnește admirația și recunoștința grecilor

În urma deciziei premierului Florin Cîțu, 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale participă la misiunea din Grecia. Pompierii români acționează pentru lichidarea incendiilor din zona Spathari de pe insula Evia.

Efortul, implicarea, modul de acțiune al pompierilor români au fost lăudate de către presa elenă și de populația din zonă.

„Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate”, scrie publicația fimes.gr.

„Contribuția României este cu adevărat mare și produce senzație, deoarece este o țară care nu aparține cercului tradițional de aliați ai Greciei, iar Kyriakos Mitsotakis nu s-a întâlnit niciodată cu omologul său român, Florin Cîțu”, scrie o altă publicație elenă, ”Crisis Monitor”. https://www.rador.ro/2021/08/09/revista-presei-internationale-9-august-2021/

Echipa românească este „cea mai puternică forță care sosește dintr-o țară europeană”, remarcă publicația militară ”Veteranos”.

Cu 112 pompieri trimiși, România se află pe locul doi ca forțe umane desfășurate în Grecia, după Germania (care a trimis 200 pompieri). Franța a trimis 82 pompieri și trei avioane Canadair, Cipru – 40 de pompieri și 2 aeronave, Ucraina – 100 pompieri ca echipă de acțiune la sol, Israel – 16 pompieri.

Este prima intervenție de anvergură a pompierilor români pentru stingerea incendiilor din altă țară.

România participă cu 6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a mulțumit celor 22 de țări care au trimis ajutoare pentru stingerea incendiilor: „În numele poporului grec, aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră tuturor țărilor care au trimis asistență și resurse pentru a ajuta la combaterea incendiilor. Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia în aceste vremuri dificile”, a scris Mitsotakis.

CELE MAI POPULARE