21.3 C
Suceava
marți, iunie 18, 2024
AcasăNaționalProiectul Guvernului de repatriere a românilor prin antreprenoriat în Agricultură a fost...

Proiectul Guvernului de repatriere a românilor prin antreprenoriat în Agricultură a fost lansat cu succes

 

  • Ministerul Agriculturii a lansat o schemă de ajutor pentru tinerii fermieri din diaspora care doresc să se întoarcă acasă și să investească în agricultură.
  • Cu doar câteva ore înainte de închiderea programului au fost acceptate cel puțin 242 de proiecte în valoare de aproape 10 milioane euro.
  • Tinerii din diaspora cărora le-au fost acceptate proiectele se vor întoarce în România și se vor muta în mediul rural, acolo unde vor lucra în agricultură.
  • Sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), dedicată celor din diaspora ar fi trebuit să se încheie la 4 mai 2021. Deoarece această măsură a fost bine primită de tinerii din diaspora, ea a fost prelungită până pe 5 iulie.
  • Alocarea financiară pentru această sesiune continuă a fost de 20 milioane de euro.
  • Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 euro sau de 50.000 euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
  • Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea documentului.
  • Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.
  • Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, și-a propus să atragă acasă românii din diaspora. Dorința noastră este ca acești să vină acasă, să-și deschidă aici mici afaceri și să aducă cu ei atât know-how-ul obținut în străinătate cât și seriozitatea de acolo.

Astfel, în urmă cu un an, Guvernul liberal a lansat un proiect de atragere a românilor din diaspora. Românii din diaspora care veneau acasă primeau până la 100.000 euro pentru a-și deschide propriile afaceri. Acest proiect a fost bugetat cu 30 de milioane euro.

CELE MAI POPULARE