4.4 C
Suceava
duminică, noiembrie 10, 2024
AcasăNaționalProiectul „România Educată”, sprijin financiar de 3,6 miliarde euro și, suplimentar, încă...

Proiectul „România Educată”, sprijin financiar de 3,6 miliarde euro și, suplimentar, încă 400 milioane de euro pentru renovarea școlilor și grădinițelor

  • Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, un memorandum privind asumarea țintelor și obiectivelor „României Educate”. Proiectul are un sprijin financiar istoric, în valoare de 3,6 miliarde de euro, prin PNRR. Suplimentar, prin alte fonduri europene, în valoare de 400 de milioane de euro va fi asigurată renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranței copiilor și dascălilor.
  • Printre prioritățile prevăzute în PNRR se află sprijinirea a peste 2.500 de unități de învățământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare și cabinete școlare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creșe și servicii complementare de educație timpurie, realizarea a 10 centre de învățământ dual, dezvoltarea unei rețele de școli verzi și formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea on-line.
  • La finalul a trei zile de consultări la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că proiectul „România educată” are susținerea Coaliției de guvernare și deschiderea opoziției pentru transpunerea lui legislativă. există acum fereastra de oportunitate necesară pentru un demers politic și social de durată în educație.
  • Procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult tocmai pentru că șeful statului și-a dorit ca în „România Educată” să se regăsească vocile tuturor celor care au propuneri relevante de politică publică.
  • “Românii așteaptă consens pe teme esențiale pentru viitorul țării noastre și, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulți ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educația. Nu mai putem continua așa, dacă vrem ca România să avanseze și să se dezvolte!”, a declarat președintele Iohannis.

 

Întreaga declarație a președintelui Klaus Iohannis, aici:

https://www.presidency.ro/ro/presedinte/agenda-presedintelui/declaratie-de-presa-sustinuta-la-palatul-cotroceni1625675355

 

  • În perioada următoare va fi stabilit un plan clar de implementare a reformei în educație, cu responsabili și termene. Se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru cadrul legislativ, iar Parlamentul va fi un pilon central al procesului de reformă.
  • Printre țintele concrete ale reformei sunt scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%, reducerea ratei de analfabetism funcțional, creșterea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor.
  • Elemente-cheie ale viziunii pentru educație:

– investiții majore din fonduri europene;

– dezvoltarea educației timpurii; creșterea autonomiei școlilor;

– flexibilitate în trecerea elevilor între licee teoretice, vocaționale și profesionale și o centrare a educației pe fiecare elev;

– extinderea învățământului dual;

– bacalaureat care să ateste capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață.

Detalii despre parcursul proiectului și fișa de sinteză a acestuia, aici:

http://www.romaniaeducata.eu/

CELE MAI POPULARE