14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăNaționalRevenirea la normalitate a adus investiții de un miliard euro doar în...

Revenirea la normalitate a adus investiții de un miliard euro doar în vestul României și perspective clare de creștere a investițiilor străine în toată țara – dovada eficienței guvernării PNL-UsrPlus-Udmr

Gestionarea bună a pandemiei de către Guvernul Orban și apoi de către Guvernul Cîțu, fapt care a permis relaxarea restricțiilor din 15 mai încoace au adus investiții de aproape un miliard euro numai în vestul țării, arată un studiu al Universității Politehnice Timișoara.
O bună parte din investiții sunt în industria auto, cu o componentă puternică orientată spre mașinile electrice.
De exemplu, compania germană Dräxlmaier a anunțat investiții de 200 de milioane de euro la Timișoara, în următorii șase ani, începând cu 2022, într-un sistem de asamblare a bateriilor pentru mașinile hibrid, investiții ce vor crea 1.000 noi locuri de muncă.
Și un studiu de atractivitate realizat de EY România – filiala Ernst & Young, una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume – vine cu date foarte optimiste privind interesul investitorilor în România post-pandemie.
Astfel, 66% dintre investitori plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România în următoarele 12 luni, cu mult peste media europeană de 41%.
70% din proiectede de investiții străine directe sunt concentrate în 2021 în cinci mari orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.
Criza generată de pandemie a fost depășită: 75% dintre investitorii sondați de EY România declară că planurile lor de investiții pentru 2021 nu mai sunt influențate de pandemie, în timp ce doar 5% consideră că investițiile lor sunt încă afectate de pandemie.
Pe termen lung, 41% dintre investitori consideră că atractivitatea României va crește după pandemie. Principalele priorități ar trebui să fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), încurajarea politicilor și atitudinilor de protecție a mediului (33%) și creșterea calității produselor și a valorii adăugate a serviciilor (31%).
În 2020, mai arată studiul EY-România, industria IT a atras cele mai multe investiții străine directe, cu o cotă de piață de 32%, urmată de comerț și distribuție, cu o cotă de piață de 18% și industria electronicelor, care a generat cel mai mare număr de locuri de muncă.
Studiul EY-România sugerează cinci direcții de creștere a atractivității României:
– transformarea digitală, digitalizarea administrației publice
– investiții în infrastructură fiabilă, în special în infrastructura de transport
– politici pentru promovarea economiei verzi
– sprijinirea IMM-urilor
– susținerea forței locale de muncă, a perfecționării competențelor acesteia.
În cea de-a doua jumătate a lui 2020 și în 2021, România a avut printre cele mai relaxate măsuri de siguranță din Uniunea Europeană. Aceasta s-a tradus inclusiv prin realizarea unora dintre cele mai mari creșteri economice trimestriale din UE în T3 și T4 / 2020 și în T1 din 2021.
Pentru a menține atractivitatea României pentru investitorii străini este esențial să stăpânim bine în continuare evoluția pandemiei ceea ce ne va permite anularea restricțiilor.
Trebuie subliniată importanța vaccinării care ne permite renunțarea la restricții și desfășurarea unei vieți sociale și economice normale fără teama de a mai fi sufocat sistemul de sănătate cu cazuri grave, internări la ATI și decese numeroase. Țările cu rată bună de vaccinare, chiar dacă au înregistrat o creștere a cazurilor COVID cu noua tulpină, nu au avut însă și creșteri de cazuri grave, de internări la ATI.
Premierul Florin Cîțu: „Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susține ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricții, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.”

CELE MAI POPULARE